Automobiliais, turintiems benzininius variklius, matuojamas išmetamo anglies monoksido (CO) kiekis, o dūmingumas matuojamas transporto priemonėms su dyzeliniais varikliais. Dujų įrangą turintys automobiliai tikrinami taip pat, kaip ir benzininiai.

Ir nors tuo atveju, jeigu transporto priemonė viršija nustatytas taršos ribas, gresia 30 eurų dydžio bauda, kol kas nei policijos pareigūnai, nei aplinkosaugininkai žada vairuotojų nebausti, tik įspėti, kad jiems reikėtų pasirūpinti savo automobilio technine būkle.

Daiva Uleckienė, Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos atstovė, pasakojo, kad norint tinkamai atlikti matavimus, naudojami du skirtingi prietaisai. Vienas – benzinu varomiems modeliams, kitas – dyzelinu.

„Dyzeliniai automobiliai reikalauja didesnio dėmesio iš juos eksploatuojančių vairuotojų, tačiau žiūrint į statistiką, rezultatai panašūs – ir benzininiai, ir dyzeliniai, jeigu netvarkingi, teršia panašiai“ – kalbėjo D. Uleckienė.

Pasak jos, situacija gatvėse nėra itin prasta, nes dažniausiai normų neatitinkantys automobiliai sustabdomi dar techninių apžiūrų metu, o jeigu itin daug teršiantis automobilis sustabdomas gatvėje, dažniausiai problemos atsiranda nuo eksploatavimo.

Tikrinant dyzelinius automobilius, sako aplinkosaugos specialistai, procedūra kiek neįprasta, mat norint užtikrinti matavimo tikslumą reikia sistemą pravalyti. Tas daroma kelis kartus sukeliant variklio sūkius ir leidžiant išmetimo sistemai šiek tiek išsivalyti nuo suodžių. Aplinkos apsaugos žinovai akcentavo, kad taip smarkiai dyzelinu varomų automobilių išmetimo sistema neužsiteršia tuo atveju, jeigu dažniau važinėjama užmiestyje, ne mieste.

Pranešama, kad Kaune policijos pareigūnai su aplinkos apsaugos specialistais specialius reidus rengia šiandien ir rytoj. Popiet reidas bus surengtas Garliavos apylinkėse, ten pat žadama tikrinti automobilius ir rugsėjo 19 d., ketvirtadienį.

Analogiškos akcijos šią savaitę rengiamos Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio ir Alytaus regionuose.

Telšių apskrityje į patikras susirengę policijos pareigūnai ir aplinkosaugininkai spėjo patikrinti ne vieną šimtą automobilių, tačiau, teigia, rimtesnių pažeidimų nebuvo užfiksuota.

Tiesa, Telšių apskrities policijos pareigūnai tikrino ne tik taršą, bet ir tai, kaip laikomasi Kelių eismo taisyklių (KET). Iš viso policijos pareigūnai patikrino 165 transporto priemones, o dar 42 patikros buvo patikėtos aplinkosaugininkams, išmatavusiems oro taršą.

Vykdomos patikros – Europos kelių policijos tinklo TISPOL vykdomos priemonės „Operation Focus on the Road“ dalis. Ši akcija organizuojama ne tik Lietuvoje, bet ir ne vienoje Europos šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (234)