Ketvirtadienio ryte Lietuvos kelių policijos tarnyba kartu su partneriais surengė jau dešimtą akciją „Švarus vairuotojas“, kurios metu vairuotojus kvietė atvykti į automobilių stovėjimo aikštelę šalia sostinės Laisvės prospekto ir pasitikrinti nusižengimų istoriją.

Kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyresnioji specialistė Marija Kazanovič pasakojo, jog prie „Švaraus vairuotojo“ akcijos prisijungė apie 1300 vairuotojų, o iš jų, kas trečias neturi galiojančių pažeidimų.

Stengiasi nenusižengti

Vis tik specialistė pripažino, kad pareigūnus džiugina ne tik tie vairuotojai, kurie per pastaruosius ar net per visus vairavimo patirties metus nė karto nenusižengė. Anot jos, pareigūnai itin džiaugiasi, kai atvyksta tokie vairuotojai, kurie anksčiau per metus nusižengdavo po kelis kartus, tačiau dabar tokių pažeidimų nebedaro.

„Mes matome, kad vyksta pokyčiai, teigiami pokyčiai, kurie paskatina vairuotojus būti atsakingesniais, nebenusižengti ir gatvėse vairuoti saugiau, o atvažiuodami čia jie taip pat deklaruoja savo priklausymą teigiamų ir „švarių“ vairuotojų bendruomenei“, – sakė M. Kazanovič.

Susirinko daugiau nei tilpo

Tiesa, ketvirtadienį surengtos akcijos metu pareigūnai vos spėjo tikrinti susirinkusių vairuotojų nusižengimų istoriją, mat norinčių buvo daugiau vietos stovėjimo aikštelėje.

Į susitikimą su pareigūnai atvažiavę vairuotojai atskleidė, kad apie tokią akciją sužinojo iš socialinių tinklų. Dalyviai pripažino, kad ne visi buvo įsitikinę, jog pažeidimų neturi, o kai kurie, net ir žinodami, kad yra nusižengę, nepabūgo atvykti. Vairuotojai aiškino, jog dalyvaudami šioje akcijoje, drausmingai vairuoti nori paskatinti ir kitus.

Pastebėję tokį susidomėjimą pareigūnai pripažino, kad ateityje tokių ir panašių akcijų tikrai bus, be to, jau dabar yra svarstoma, kaip šiuos renginius būtų galima praplėsti. Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys teigė, jog tokios akcijos ne vienam vairuotojui tampa teigiamu paskatinimu.

„Galbūt ateityje rinksime auksinį ar sidabrinį „švarų“ vairuotoją, tačiau šios iniciatyvos tikslas yra remiantis teigiamomis emocijomis paskatinti žmones kelyje elgtis atsakingiau ir drausmingiau. Norime, kad tai nebūtų vienintelis kartas, kai žmogus atvažiuoja be pažeidimų“, – sakė V. Grašys.

Vis tik šios iniciatyvos metus pareigūnai ne tik apdovanojo „Švarius vairuotojus“, tačiau tikrino ir kitų vairuotojų pasirinktą greitį. V. Grašys aiškino, jog viršytas leistinas ir nepasirinktas saugus greitis yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių įvyksta eismo įvykai bei nukenčia žmonės, todėl norma ne tik paskatinti pavyzdingus vairuotojus, bet ir juos apsaugoti nuo tų, kurie vis dar linkę nusižengti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)