DELFI sulaukė skaitytojo laiško, kuriame šis piktinosi „Jeep“ automobilio vairuotojo elgesiu. Anot skaitytojo, jei žmogus nesupranta pats, galbūt baudos jam paaiškins, kodėl tokia simbolika negalima.

Atsiųstoje nuotraukoje – „Jeep“ automobilis, ant kurio kapoto užklijuotos „SS“ raidės – simbolis, žymintis nacistinės Vokietijos SS būrius. Nuo 2008 m. nacistinės, o taip pat ir sovietinės simbolikos naudojimas, platinimas, demonstravimas Lietuvoje yra draudžiamas. Už nusižengimą įstatymui numatyta administracinė atsakomybė.

Ramūnas Matonis, Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas, pamatęs DELFI siųstą nuotrauką, nedaugžodžiavo.

„Tai yra įstatymo pažeidimas, aiškinamės situaciją“, – komentavo jis.

Ribojama ir numeriuose

Neretas atvejis, kai įvairių, ne visada leistinų, simbolių vairuotojai įsigeidžia savo valstybinio ženklo numeriuose. Tačiau „Regitra“ pabrėžia, kad kitaip nei kai kuriose valstybėse, Lietuvoje gauti norimą skaičių ir raidžių derinį ne taip lengva.

Bendrųjų numerio ženklų arba, kitaip tariant, eilės tvarka išduodamų raidžių sekos sudaromos iš lotyniškų raidžių abėcėlės tvarka, o skaičių – didėjimo. Tačiau yra buvę, jog nebuvo išleista KGB numerio ženklų serija dėl asociacijų su SSRS režimu.

Taip pat specialūs reikalavimai keliami vardiniams numerio ženklams. Tai asmens pageidavimu sudaromas numerio ženklo užrašas, kurį automobiliams gali sudaryti nuo 1 iki 6 simbolių, iš kurių bent vienas privalo būti skaičius. Šio tipo numerio ženklų užrašas tai pat turi atitikti nustatytus reikalavimus. Pavyzdžiui, negali būti naudojami vulgarūs, žargoniniai bei neigiamas asociacijas keliantys žodžiai, keiksmažodžiai, taip pat sąvokos, kurios gali būti suvokiamos kaip niekinimas, neapykantos skatinimas ar kurstymas diskriminuoti žmonių grupes.

Kaip numato taisyklės, užrašas negali sutapti ir su nacistinės Vokietijos, SSRS valstybių, nacistinių ar komunistinių organizacijų pavadinimais, nacistinių ar komunistinių vadovų pavardėmis, jų santrumpomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (280)