Pareigūnų teigimu, problemą aktyviau turėtų imtis spręsti patys gyventojai, o policija čia važiuos tiek kartų, kiek tik bus iškviesta – pagal suvestines, šį kiemą uniformuotieji teisės sargai jau žino mintinai.

Gerai žinomas

Kaip „Facebook“ grupėje pasakojo dešimties automobilių grupelę kieme ties Baltų pr. 4 namu pažymėjęs Ramūnas, šie automobiliai kliūva ne vienam šilainiškiui.

„Visi „Taubūčiai“ žino tokį veikėją, kuris pusę kiemo okupavęs su savo 10 automobilių – iš jų tik 2 naudojami, kiti jau stovi ilgai… kokius dvejus metus“, – kvatojo vyras, nors patarimo, kaip elgtis, kauniečių prašė visai ne juokais.

Anot Ramūno, policija čia kviesta ne kartą, tačiau pareigūnai nieko negali padaryti, o tik užstačius kurį nors iš minėtų dešimties automobilių, gyventojams įgrisęs vyras esą iškart kviečia policiją.

„Neva negali iš kiemo išvažiuoti, nors net nevažinėja tais kitais automobiliais. Kiemuose ir aikštelėje ir taip trūkumas vietų“, – situaciją nubraižė šilainiškis, nepagailėjęs mašinų „entuziasto“ adresu ir riebesnio žodžio.


Tvarkdarių rankos surištos

Kiti Šilainių gyventojai pritarė, kad šis veikėjas daug automobilių kieme laiko jau labai seniai. Iš pradžių esą buvo užsidėjęs ženklą „Rezervuota“, bet gavęs pylos nuo kaimynų nuėmė. Žmonės piktinosi, kad dėl nenaudojamomis transporto priemonėmis užkimšto kiemo turi statyti automobilius kone prie „Lidl“.

Ryžtingieji siūlė šiurkštesnes „paprotinimo“ priemones – nuo papiltų tepalų, kad mašinos būtų pripažintos teršiančiomis aplinką, iki pradurtų padangų, išdaužytų langų ir padegimų, ko iš tikro, žinoma, jokiu būdu nereikėtų daryti. Tiesa, vienas iš neįgaliojo ženklais pažymėtų automobilių jau apipaišytas aerozoliniais dažais – matyt, žmonių neapsikentimas prasiveržė turto niokojimu.

Gyventojai juokaudami pastebėjo, kad visi Šilainiuose turi tą kaimyną automobilių perpardavinėtoją su 10 automobilių. Visgi panašu, kad šiuo atveju transporto priemonės skirtos ne pardavimui, kadangi jų kaitos praktiškai nėra – stovi tos pačios, tik didesnė dalis labai retai naudojamos.

Kai kurie šilainiškiai pridūrė policiją ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių nieko negalint padaryti, jeigu automobiliai – su galiojančia technine apžiūra ir civilinės atsakomybės draudimu, o nenaudojamų mašinų apskritai yra visuose kiemuose.

Konfliktų atspindžiai

„Kas vyksta Kaune“ dėl konkretaus Šilainių kiemo užklausus Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) paaiškėjo, kad čionykščių kauniečių problemos gerai žinomos pareigūnams. Kaip nurodė Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybos Tarnybos organizavimo skyriaus specialistė Gintarė Gdulė, dėl šioje vietoje netinkamai pastatytų transporto priemonių per pastaruosius porą metų surašyta visa puokštė administracinio nusižengimo protokolų.

„Nuo 2017 m. sausio 1 d. iki 2019 m. gegužės 22 d. policijos registruojamų įvykių registre adresu Baltų g. 4, Kaunas, įregistruota 17 pranešimų (2017 m. – 2, 2018 m. – 9, 2019 m. iki gegužės 22 d. – 6). Adresu Jotvingių g. 4, Kaunas, – 2 pranešimai (2017 m. – 1, 2018 m. – 1) dėl užstatytų išvažiavimų ar įvažiavimų ar pastatytų transporto priemonių, kurios trukdo išvažiuoti ar pravažiuoti“, – vardijo G. Gdulė.

Adresu Baltų g. 4 buvo surašyti net 67 protokolai, iš jų 2018 m. – 55, 2019 m. iki gegužės 22 d. – 12. O adresu Jotvingių g. 4 – 1 protokolas, surašytas pernai.

Protokolai surašyti pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 417 str. 2 d., dėl sustojimo ir stovėjimo vietose, kuriose pagal Kelių eismo taisykles (KET) draudžiama sustoti ir stovėti, sustojimo ir stovėjimo nesilaikant kelio ženklų ir ženklinimo reikalavimų, važiavimo tvarkos gyvenamosiose zonose ir kiemuose pažeidimo. Už tokius nusižengimus vairuotojams numatytos baudos nuo 30 iki 90 eurų.

Išeitis – suformuoti žemės sklypą

G. Gdulė „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare aiškino, kad aptariama probleminė vieta yra bendro naudojimo, vieša automobilių stovėjimo aikštelė, todėl automobilius gali laikyti bet kas ir bet kiek.

„Nei Baltų pr. 4, nei Jotvingių g. 16 namai nėra susiformavę žemės sklypų. Suformuoti žemės sklypai savininkams suteiktų galimybę spręsti problemas paprasčiau, nes tai jau būtų jų pačių nuosavybė, o ne viešo naudojimo“, – išeitį įvardijo Kelių policijos valdybos Tarnybos organizavimo skyriaus specialistė.

Anot jos, nenaudojama transporto priemonė gali būti ta, kuria paprasčiausiai nevažinėjama, arba ta, kuri jau nebevažiuojanti.

„Šiuo klausimu su apleistais ir nebenaudojamais automobiliais, kiek žinoma, neblogai dirba Viešosios tvarkos skyrius, t. y. baudžia savininkus, o šie savo ruožtu išveža automobilius iš bendro naudojimo vietų“, – dėstė G. Gdulė, visgi, pažymėjusi, kad pagal nuotraukas visi Šilainių kieme stovintys automobiliai atrodo tvarkingi, tad priversti juos patraukti teoriškai neįmanoma.

Pagal KET 150.10 skirsnį, sustoti ir stovėti iš esmės draudžiama ten, kur transporto priemonė užstotų kitiems vairuotojams šviesoforo signalus, kelio ženklus, trukdytų įvažiuoti ir išvažiuoti iš stovėjimo aikštelių, kiemų ir teritorijų ar kitaip kliudytų eismui.

„Šiuo konkrečiu atveju aikštelėje gali stovėti kas nori, automobilių laikyti kiek nori, tačiau pagal KET reikalavimus. Kiek kartų bus kviečiama policija už padarytus pažeidimus, tiek pažeidimus padarę vairuotojai baudžiami. Reikia pačių gyventojų iniciatyvos ir pastangų, kad būtų suformuoti žemės sklypai, o savo kieme šeimininkas daro ką nori – tvorą tveria, tvarką įsivedinėja ir t. t.“ – reziumavo G. Gdulė.