„Esame pasipiktinę, kad kai kurie piliečiai yra išsiėmę vardinius numerius ir juos naudoja automobiliams, kurie nėra varomi elektra. Kaip žinome, elektra varomi automobiliai gali naudotis tokiomis privilegijomis, kaip nemokamas stovėjimas, važiavimas autobusams ir elektra varomiems automobiliams skirtomis eismo juostomis“, – vardijama DELFI gautame laiške.

Atsiųstose nuotraukose – „Porsche Panamera“ ir BMW X5 visureigis. Abiems automobiliams sumontuoti valstybiniai ženklai, prasidedantys raidėmis EV.

DELFI skaitytojų užfiksuoti prabangūs automobiliai su elektromobiliams skirtais valstybiniais numeriais

Skiria ir hibridams

Kaip DELFI aiškino šalies transporto registrą valdančios VĮ „Regitra“ komunikacijos specialistė Emilija Bardauskienė, EV serijos numerio ženklai nuo šių metų balandžio gali būti išduodami ir hibridams, įkraunamiems iš tinklo (angl. Plug-in).

Pasak E. Bardauskienės, jeigu toks automobilis jau buvo užregistruotas Lietuvoje, išduodami numerį „Regitros“ specialistai šią informaciją matys duomenų bazėje, jei automobilis registruojamas pirmą kartą, teks pateikti dokumentus, įrodančius, kad hibridas gali būti įkraunamas iš tinklo.

„Nuotraukose esantys automobiliai ir yra įkraunami iš išorės elektriniai hibridai, tad šioms transporto priemonėms EV serijos numerio ženklai yra išduoti pagrįstai“, – pabrėžė žinovė.

Vardiniai su EV – neįmanomi

Pašnekovė pabrėžė ir tai, kad ant abiejų automobilių esantys valstybiniai numeriai – įprastos serijos, o ne vardiniai.

„Vardiniai numeriai negali sutapti su elektromobiliams išduodamais numerio ženklais, t. y. juose negali būti EV derinio su keturiais skaičiais einančiais po jo“, – paaiškino E. Bardauskienė.

Pasak jos, kadangi valstybinio ženklo numeriai prabangių automobilių savininkams išduoti pagrįstai, jie visiškai legaliai gali naudotis visomis tokių automobilių turėtojams suteikiamomis lengvatomis. Tai yra, važiuoti viešajam transportui skirtomis eismo juostomis.

Tiesa, kaip DELFI yra aiškinusi Vilniaus miesto savivaldybė, nemokamai tokių – iš tinklo įkraunamų – hibridų savininkai statyti automobilio negali. Mat leidimas stovėti nemokamai išduodamas tik visiškai elektra varomiems automobiliams, neturintiems vidaus degimo variklio.

Iš tinklo įkraunami hibridai, nors ir gali elektra nuriedėti apie 50 km atstumą, turi vidaus degimo variklius, tad už stovėjimą jų savininkams tenka mokėti taip, kaip įprastų automobilių vairuotojams.

Įžvelgė rimtesnę problemą

Visgi žiūrėdami į nuotraukas „Regitros“ specialistai įžvelgė kur kas rimtesnę problemą. Ant vieno automobilių matyti, kad vietoje Europos Sąjungos vėliavos ant valstybinio ženklo numerio užklijuota nedidelė Lietuvos istorinė vėliava. Tokia smulkmena, anot E. Bardauskienės, gali užtraukti gana rimtą atsakomybę.

DELFI skaitytojų užfiksuoti prabangūs automobiliai su elektromobiliams skirtais valstybiniais numeriais

„Jei Lietuvoje registruota transporto priemonė pažymėta kitokiais nei reikalavimuose numatytais numerio ženklais, tai gali būti laikytina pažeidimu. ES simbolis paslėptas po Vyčiu ir tą automobilio savininkas padarė neteisėtai, nes savavališkai apklijuoti, dažyti ar kaip kitaip keisti numerio ženklus – negalima“, – informavo specialistė.

Anot „Regitros“ atstovės, tokia modifikacija reiškia, kad numeris nebeatitinka nustatytų reikalavimų. Kitaip tariant, anot „Regitros“ specialistės, dalyvaudamas eisme su taip paženklinta transporto priemone vairuotojas gali tikėtis patrulių dėmesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (261)