Didžiausia klaida – pervertinti savo įgūdžius

Vos tik prasideda motociklų sezonas, kas mėnesį policijai tenka skaičiuoti sužalotus vairuotojus ir keleivius, deja, kartais policijos eismo įvykių statistikoje įrašomos ir tragiškos žūtys. UAB „Žemaitijos vairavimo mokyklos“ instruktorius Steponas neslepia, kad jei žmogus nori vairuoti motociklą, visų pirma turi išmokti prisiimti atsakomybę.

„Motociklininkai dažnai yra nematomi. Ypač, pavasarį. Dingsta ir įgūdžiai per tuos 5–6 mėnesius, kai nevairuojama, o į gatves pavasarį išvažiavę motociklininkai neretai pervertina savo jėgas. Ir nesvarbu, ar vairuoja naujokas, ar ilgametis vairuotojas – viskas priklauso nuo žmogaus būdo. Per žiemą nevažiuojant motociklu visuomet prarandami įgūdžiai. Bene dažniausia klaida – pavasarį išvažiavę neįvertina oro sąlygų. Kaip ir šiais metais, kai prasidėjo pirmos šiltos dienos, daug motociklininkų jau važiavo, tačiau asfaltas dar šaltas, druskos ir žvyras nuo asfalto dar švariai nenuvalytas, tai turi įtakos stabdymo keliui – tas pats, kaip važiuotų motociklas šlapia kelio danga. Pamiršta ir tai, kad automobilių vairuotojai nėra įpratę. Sakau ir mokiniams, kad kai važiuoji motociklu – tau pagrindinio kelio nėra, saugotis būtina visada“, – dalijasi motociklų vairavimo instruktorius.

Apie tai, kad tampa nematomais, motociklininkams primena ir tokios situacijos, kokia pasidalijo Reidas TV. Žiedinėje sankryžoje motociklininkas nufilmavo, kaip automobilio vairuotojas ramiai įvažiuoja iš šalutinio kelio, nors turėjo praleisto motociklą.


Idėja kilo iš meilės motocikalams ir kelionėms

„WIMA Lithuania“ prezidentė Loreta Lilienė pasakoja, kad pirmą kartą idėja pakviesti bendraminčius atnaujinti įgūdžių po žiemos buvo įgyvendinta prieš ketverius metus. Tačiau iki šiol tai buvo įmanoma padaryti tik Vilniuje.

„Stengiamės organizuoti prieš oficialaus sezono atidarymą. Kaskart darydami tik Vilniuje sulaukdavome klausimo „Kodėl tik Vilniuje? Kodėl nėra kituose miestuose organizuojama?“. Šiemet pirmi metai, kai organizuojama ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Klaipėdoje. Suderinus su vairavimo mokyklomis renginiui parinkome tą pačią dieną. Ačiū, „Rigveda“ ir „Žemaitijos vairavimo mokykla (A kategorija Klaipėda)“, kad mielai prisideda plėtojant idėją. O idėja paprasta: po žiemos įgūdžiai nedingsta, bet kaskart norisi juos atnaujinti ir patobulinti. Šią dieną stengiamasi suderinti naudą su pramoga, t.y. kad tai nebūtų tik mokymasis, visi norintys gali išmėginti ir sudalyvauti slalomo ar lėto važiavimo rungtyse. Ši diena skirta visiems, kas nori patobulinti savo silpnąsias vietas, gauti naudingus patyrusių instruktorių patarimus, o gal tiesiog pabūti moto bendruomenės dalimi. Nesvarbu kokį motociklą vairuoja, koks vairavimo stažas, kiekvienas randa sau naudos. Taip pat skirta ir dvejojantiems kokią vairavimo mokyklą pasirinkti“, – dalijasi po pasaulį keliaujantį motociklininkė.
Loreta Lilienė

Saugo ne tik įgūdžiai, bet ir apranga

Policijos pareigūnai vardija, kad neretai motociklininkai pamiršta saugumą ne tik vairuojant. Apranga taip pat yra labai svarbi, tačiau neretai gatvėse, ypač, mieste, vairuoja motociklus ir su tam netinkamais kedais, paprastais, kasdieniais drabužiais.

„Skirdami lėšų motociklui įsigyti, turi užsitikrinti saugumą ir suplanuoti lėšas specialiai aprangai įsigyti. Policija pastebi, kad motociklus vairuoja asmenys nedėvi visų apsaugos priemonių, todėl bet kokiame įvykyje gali lengvai susižeisti“, – Žana Malinauskienė, Policijos departamento Kelių policijos valdybos pareigūnė, pati ne vienerius metus vairuojanti motociklą, ragina būtinai susirasti uždarą aikštelę ir pasimokyti stabdyti bei valdyti motociklą.

Kiek patys motociklininkai įsiklauso į patarimus? Anot motociklų vairavimo instruktoriaus Stepono, bent jau jo praktikoje, dar nė vienas mokinys negrįžo pavasarį ir nepasiprašė įgūdžius atnaujinti.

Steponas – vienas iš trijų A kategorijos instruktorių, kurie šiais metais jungiasi prie „WIMA Lithuania“ tarptautinės motociklininkių asociacijos idėjos, pakviesti motociklininkus nemokamai atnaujinti žinias Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje vienu metu, balandžio 28 dieną 11 valandą.
Registruotis iš anksto į pamoką nereikia, tad laukiami visi norintieji. Vilniuje mokymai vyks Gariūnų g. 62, Kaune – Jovarų g. 2, Klaipėdos regiono vairuotojai laukiami Pamiškės g. 41, Švepelių kaime, Klaipėdos rajone.

Policija primena, kad pravartu karts nuo karto prisiminti ir kelių eismo taisykles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją