Tarpinstitucinį memorandumą dėl automobilių ir motociklų žiedinės lenktynių trasos „Nemuno žiedas“ rekonstrukcijos pasirašė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, susisiekimo ministras Marius Skuodis, Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas ir Lietuvos techninio sporto federacijų asociacijos prezidentas Karolis Ramoška.

„Nemuno žiedo“ trasa pirmiausia labai svarbi mūsų automobilių ir motociklų sportui, todėl apmaudu, kad iki šiol sportininkai gali ja naudotis ribotai, ne visoms varžyboms ji tinka. Ja negali naudotis ir vietos bendruomenės – išnaudoti ją, pavyzdžiui, saugaus eismo mokymui. Po rekonstrukcijos, atnaujinus infrastruktūrą, „Nemuno žiedas“ gali tapti traukos centru, kuriame galės vykti tiek nacionalinės, tiek tarptautinės varžybos, įvairios veiklos jaunimui. Trasą galima išnaudoti ekstremalaus vairavimo praktikai, kurios reikia pagalbą visuomenei teikiantiems pareigūnams“, – sako J. Šiugždinienė.

Dokumente užfiksuota, jog Švietimo, mokslo ir sporto ministerija siekia sudaryti sąlygas vystyti technikos sporto šakas bei skatinti jaunimą rinktis inžinierines specialybes, todėl inicijuos sprendimų, susijusių su sporto bazės rekonstrukcija, priėmimą įskaitant finansavimą, kiek leidžia valstybės biudžeto lėšos.

Susisiekimo ministerija kartu su memorandumą pasirašiusiais partneriais sieks sporto bazės infrastruktūros įveiklinimo propaguojant ir didinant eismo saugumą Lietuvoje.

„Automobilių ir motociklų sporto bendruomenė apie būtinybę atnaujinti „Nemuno žiedo“ trasą kalba jau ne vienerius metus. Mūsų bendras tikslas – Lietuvoje turėti kokybišką ir pilnai įveiklintą trasą, kurioje vairuotojai galėtų dalyvauti treniruotėse ir ugdyti vairavimo įgūdžius. Sieksime, kad ši trasa taptų svarbiu saugaus eismo propagavimo centru, vieta, kurioje mokomasi vairuoti atsakingai, kur iš profesionalių lenktynininkų mokomasi atidumo ir pagarbos kitiems eismo dalyviams“, – sako susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Kauno rajono savivaldybė akcentuoja jaunimo užimtumo ir sporto turizmo svarbą bei technikos sporto šakų stiprinimą, per 2023–2024 metus įsipareigoja biudžete nusimatyti ir skirti finansavimą privažiavimo kelio rekonstrukcijos projektui įgyvendinti.

Lietuvos techninio sporto federacijų asociacija įsipareigoja su partneriais dalintis sukaupta patirtimi ir žiniomis, dalyvauti rengiant „Nemuno žiedo“ rekonstrukcijos techninį projektą siekiant, kad trasa atitiktų tarptautinių technikos sporto šakų federacijų keliamus reikalavimus tokio pobūdžio objektams. Po rekonstrukcijos asociacija taip pat įsipareigoja sporto bazėje organizuoti varžybas ir ekstremalaus vairavimo mokymus bei kitus renginius.

ŠMSM jau rengia techninį „Nemuno žiedo“ rekonstrukcijos projektą. Bazės atnaujinimo darbai vyks etapais. Juos tikimasi pradėti rudenį, tarp šių metų darbų numatytas dalinis trasos atnaujinimas. Pernai ŠMSM trasos atnaujinimo reikalams skyrė 200 tūkst. eurų, 2023 m. numatoma skirti 400 tūkst. eurų.

Vienintelė Lietuvoje automobilių ir motociklų žiedinė trasa „Nemuno žiedas“ įrengta 1961 m. Neskaitant minimalių remontų, ji nerenovuota nuo 1987 m. ir šiuo metu neatitinka jokių tarptautinių saugumo reikalavimų, o jos infrastruktūra neatliepia net minimalių renginių organizatorių lūkesčių.

Renovuojant bazę siekiama sukurti saugią ir patrauklią nacionalinio ir regioninio lygio trasą, atitinkančią tarptautinius techninių sporto šakų standartus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją