Prioritetą teikia apgalvotiems sprendimams

„Dar prieš keletą metų regėta netolimos ateities vizija tampa realybe – elektromobiliai išsikovoja neatsiejamos kasdienybės poziciją. Per gan trumpą laiką tai tapo ne tik tvarumo puoselėjimą, bet ir šiuolaikišką gyvenimo būdą atspindinčiu atributu“, – sako UAB „Longo LT“ vadovas Paulius Valiukėnas.

Visgi, automobilių pardavimo ekspertas, remdamasis patirtimi, papildo, kad net ir pačiame elektromobilių dėmesio pike, šalies gyventojai skubotų sprendimų priimti dar nesiryžta. Tai parodo ir sertifikuoto naudotų automobilių pardavėjo „Longo LT“ užsakymu atliktos Lietuvos gyventojų apklausos rezultatai, kurie atskleidė, jog per pastaruosius tris metus galimybę įsigyti elektromobilį svarstytų tik 24 proc. respondentų. Tuo tarpu daugiau nei pusė (58 proc.) apie naujos, elektra varomos transporto priemonės įsigijimą, trejų metų laikotarpiu, nė negalvoja.

Tyrimo rezultatai taip pat atskleidė, kad net 7 iš 10 vairuotojų (67 proc.), elektromobilio įsigijimą svarstytų tik su jų naudojimą skatinančiomis priemonėmis – valstybės subsidijomis.

„Kaina, įsigyjant didesnės vertės pirkinius, vienas esminių elementų, darančių tiesioginę įtaką priimamiems sprendimams. Šiuo atveju, šalyje siekiant įtvirtinti elektromobilių rinką, kaip niekad svarbiu aspektu tampa valstybės suteikiama pagalba ir tam skiriamos priemonės. Šį faktą patvirtino ir tyrimo rezultatai“, – sako P. Valiukėnas.

Trūkumai, kurie „kiša koją“

Visuomenės nuomonės tyrimas atskleidė ir esminius aspektus, kurie artimiausių trejų metų laikotarpiu vairuotojus gerokai pristabdo įsigyti elektromobilius. Šeši iš dešimties (63 proc.) respondentų, kaip vieną svarbiausių kriterijų, įvardija finansinius sumetimus – per daug aukštas elektromobilių kainas. Tuo tarpu net kas antras (50 proc.) respondentas teigia, kad esama infrastruktūra nėra tinkamai ir pakankamai išplėtota elektromobilių naudojimui.

„Ne paslaptis, kad žmonės dažnu atveju elektromobilius pirkti privengia dėl infrastruktūros trūkumo. Šiems kyla tokios problemos, kaip įkrovos stotelių trūkumas ar jų nebūvimas“, – pažymi automobilių ekspertas P. Valiukėnas.

Tyrimo rezultatuose taip pat atsispindėjo ir vairuotojų baimės – 26 proc. pažymėjo abejojantys, kad su pilnai pakrauta elektromobilio baterija pavyks pasiekti numatytą kelionės tikslą, kas penktas (20 proc.) teigė esą elektromobilių ir įkrovimo stotelių eksploatacijos sąnaudos bus per aukštos. 14 proc. respondentų nurodė nepasitikintys baterijos veikimu žiemos metu.

Pastaruosius aspektus kone vienbalsiai įvardijo ir kaimyninių, Latvijos ir Estijos, šalių gyventojai.

Tyrimą Baltijos šalyse atliko visuomenės nuomonės tyrimų agentūra „Norstat Latvia“. Jo metu apklausta 708 vairuojančių 18–74 metų amžiaus gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją