Kaip informavo Aplinkos apsaugos departamentas, pradedamas antrasis akcijos „Garažiukas – Kaminukas 2022“ etapas. Akcija siekiama skatinti autoservisus veiklą vykdyti neteršiant aplinkos.

„Daugiausia transporto priemonės atliekų susidaro pas jų ardytojus bei autoservisuose automobilių remonto metu. Dėl to aplinkosaugininkai šios akcijos metu dėmesį kreips ne tik į įmones, vykdančias šias veiklas, bet ir į asmenis, garažų bendrijose, pavieniuose garažuose, ūkiniuose pastatuose, fermose, angaruose ir gamybinėse patalpose vykdančius transporto priemonių techninę priežiūrą, remontuojančius ir ardančius eksploatuoti netinkamas transporto priemones“, – pranešime cituojamas Aplinkos kokybės departamento atliekų tvarkymo kontrolės skyriaus patarėjas Paulius Rutkauskas.

Šį mėnesį ypatingas dėmesys bus skiriamas tiems veiklos vykdytojams, kurie ja užsiima nelegaliai.

Taip pat akcijos laikotarpiu visuose šalies regionuose bus tikrinama, ar asmenys ir įmonės, užsiimančios automobilių priežiūra, remontu arba ardymu, šildymui naudoja tinkamą kurą, kaip tvarkomos susikaupusios atliekos.

„Dar pasitaiko, kad asmenys, remontuojantys ir ardantys automobilius, po veiklos susidariusias atliekas – skudurus, plastiką, tepalus, pavojingus skysčius ar kitas medžiagas – naudoja apšildyti patalpoms arba tiesiog jomis atsikrato sudegindami kuro deginimo įrenginiuose. Tokiais atvejais itin teršiamas aplinkos oras ir kenkiama žmonių sveikatai“, – sakė P. Rutkauskas.

Be to, bus tikrinama, ar nenaudojamas transporto priemones surenkantys, apdorojantys asmenys turi Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) ar Taršos leidimą.

Departamento pareigūnai tikrins, ar autoservisų patalpos atitinka nustatytus reikalavimus, remonto dirbtuvėse yra priemonės, skirtos išsiliejusiems pavojingiems skysčiams neutralizuoti. Dėmesys bus kreipiamas, ar tinkamai rūšiuojamos ir laikomos atliekos, kiek jų sukaupta.

Pasak aplinkosaugininkų, siekdami išaiškinti pažeidėjus, jie bendradarbiaus su Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistais, policijos pareigūnais.

Departamentas primena, kad automobilių ardymas neturint leidimo ar nesilaikant turimo leidimo sąlygų užtraukia baudą fiziniams asmenims nuo 300 iki 560 eurų, juridinių asmenų vadovams – nuo 300 iki 1700 eurų, kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 1150 eurų.

Juridiniams asmenims ardant netinkamus naudoti automobilius be leidimo numatyta bauda nuo 10 tūkst. iki 30 tūkst. eurų, o pažeidžiant turimo leidimo sąlygas – 1–2 tūkst. eurų.

Už atliekų tvarkymo pažeidimus fiziniams asmenims taikoma atsakomybė nuo įspėjimo iki 4100 eurų.

Juridiniams asmenims, perdavusiems pavojingas atliekas nelegaliems atliekų tvarkytojams, gresia bauda nuo 150 iki 55 tūkst. eurų, o atliekų apskaitos pažeidimai gali užtraukti baudą nuo 150 iki 1,4 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją