„Tarp eismo dalyvių vis dar gajus stereotipas, kad specialios kėdutės automobiliuose yra reikalingos tik kūdikiams ir ikimokyklinio amžiaus vaikams. Svarbu žinoti, jog tai nėra tiesa. Vaikams iki 12 metų reikia tinkamos automobilinės kėdutės, kad kelionė į mokyklą būtų saugi“, – sako draudimo bendrovės „Gjensidige“ Žalų departamento vadovė Baltijos šalims Viktorija Katilienė.

Pagal Kelių eismo taisykles, vaikiškoje kėdutėje vaikai turi būti vežami nuo gimimo iki tol, kol vaiko ūgis pasiekia 135 cm. „Gjensidige“ pateikia patarimus, kokias automobilines kėdutes turėtų rinktis vairuojantys tėvai.

1. Naudokite tik sertifikuotas kėdutes. Visos vaikiškos automobilinės kėdutės yra išbandytos ir patvirtintos pagal dvi skirtingas Jungtinių Tautų Organizacijos taisykles: ECE R44 ir „i-size“ arba UNR 129. Jei kėdutė jas atitinka, ant jos matomas ženklas „E“. Automobilinė kėdutė, kuriai suteiktas ECE R44 patvirtinimas, buvo išbandyta tiek priekinio susidūrimo, tiek galinio susidūrimo simuliatoriuje ir užtikrina maksimalų vaiko saugumą.

Automobilinė kėdutė, kuri patvirtinta pagal UNR 129, taip pat yra išbandyta šoniniu smūgiu. 25–30 proc. visų automobilių susidūrimų yra būtent šoniniai smūgiai, todėl labai svarbu užtikrinti maksimalų saugumą šioje automobilinės kėdutės vietoje. Renkantis automobilinę kėdutę, būtina atkreipti dėmesį, ar joje sumontuota SICT arba šoninių smūgių pagalvių technologija.

Vaikai automobilyje

2. Jei kėdutė naudota, sužinokite jos istoriją. Vaikiška saugos kėdutė turi būti geros būklės, todėl, renkantis naudotą kėdutę, reikia žinoti jos istoriją. Saugiau naudoti kėdutes, kuriomis naudojosi artimi draugai ir pažįstami, žinant, jog ji nebuvo patekusi į avariją ar nebuvo kitaip sugadinta.

3. Naudokite kėdutę, atitinkančią vaiko išmatavimus. Įprastos vaikiškos kėdutės yra skirstomos į kelias kategorijas: pagal ūgį, svorį ir amžių. Kūdikiams iki maždaug 13 kilogramų labiausiai tinkamos lopšį primenančio tipo kėdutės. Dažniausiai šios kėdutės turi trijų ar penkių taškų saugos diržus ir yra tvirtinamos priešinga važiavimo kryptimi. Tėvai turėtų atkreipti ypatingą dėmesį į automobilinės kėdutės gamintojo nurodytus ūgio ir svorio parametrus, kad mažyliui rastų tinkamiausią ir saugiausią kėdutę.

4. Rinkitės ekonomiškesnį – lėčiau išaugamą – variantą. Ne paslaptis, kad vaikai, ypač ankstyvame amžiuje, auga labai greitai. Todėl ateitį planuojantiems tėvams tikrai patrauklesnė bus ta automobilinė kėdutė, kurią galima reguliuoti vaikui augant. Ilgiau bus galima naudotis kėdute, kuri skirta vaikui iki 18 kilogramų svorio arba 105 centimetrų ūgio, o tai vidutiniškai atitinka maždaug ketverių metų amžių. Nors šių kėdučių kaina yra didesnė, ilgainiui šis pirkinys tikrai bus ekonomiškai naudingesnis. Tačiau verta atminti, kad vaikui saugiau važiuoti automobiliu priešinga važiavimo kryptimi. Todėl net jei kėdutė suteikia galimybę važiuoti veidu į priekį, rekomenduojama kuo ilgiau išlaikyti vaiko padėtį priešinga važiavimo kryptimi.

5. Pradinukams naudokite jų ūgiui skirtą įdėklą. Mokinukams, kurie dar nepasiekė 135 cm ūgio, bet jau išaugo savo automobilinę kėdutę, rekomenduojama naudoti įdėklą. Jo reikia todėl, kad Europos rinkoje parduodamuose automobiliuose yra sumontuoti saugos diržai ir oro pagalvės asmenims, kurių ūgis siekia bent 135 cm. Todėl norint, kad automobilyje įmontuotos saugos sistemos galėtų apsaugoti vaiką, negalima pamiršti naudoti įdėklo.

6. Kėdutę sumontuokite specialia tvirtinimo sistema. Prieš montuodami kėdutę automobilyje, turite įsitikinti, kad transporto priemonėje yra sumontuota „ISOfix“ tvirtinimo sistema. Tai maži metaliniai žiedai, esantys transporto priemonės sėdynės nugarinėje dalyje ir leidžiantys lengvai pritvirtinti vaikišką kėdutę. Visos naujos kartos kėdutės turi „ISOfix“ tvirtinimus, o tai labai sumažina tikimybę, kad jos bus sumontuotos neteisingai. Didelis šios tvirtinimo sistemos privalumas – tai jos indikatoriai, kurie bus raudoni, jei kėdutė nebus tinkamai pritvirtinta.

7. Tvirtindami diržu, jį visada tinkamai priveržkite. Jeigu automobilyje tvirtinimo sistemos nėra, tuomet kėdutę galima pritvirtinti saugos diržu. Dažnai instrukcija, kaip tinkamai sumontuoti vaikišką kėdutę, pateikiama kartu su kėdute arba yra pavaizduota ant pačios kėdutės. Vienas pagrindinių saugos diržo tvirtinimo privalumų yra tai, kad kėdutę galima montuoti bet kuriame automobilyje, net jei jame nėra „ISOfix“ tvirtinimo sistemos. Tačiau reikia atsižvelgti į tai, kad, tvirtinant vaikišką kėdutę saugos diržu, svarbu įsitikinti, kad diržas yra tvirtai priveržtas ir kad jis kurioje nors vietoje nėra susisukęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją