Pirmoji parodomoji savivaldžio automobilio „Clevon 1“ kelionė Vilniaus centrinėmis gatvėmis truko 10 minučių. Autonominė transporto priemonė nuo Gedimino prospekte įsikūrusios Susisiekimo ministerijos nuvyko iki Katedros aikštės.

M. Skuodis, naudodamasis autonominio kurjerio paslauga, R. Šimašiui persiuntė kvietimą į „Transporto inovacijų forumą 2022“ spalio 20 ir 21 dienomis.

Trečiosios kartos savivaldis automobilis „Clevon 1“ yra 2,5 m ilgio, 1,6 m aukščio ir 1,1 m pločio. Pilnai įkrauta baterija transporto priemonė gali įveikti iki 100 km. Elektra varomas robotas vienu metu gali vežti iki 150 kg sveriančius krovinius. Realaus laiko duomenis analizuojanti technologija ir algoritmai savivaldžiui automobiliui parenka optimaliausią maršrutą.

Savivaldis automobilis nėra absoliučiai savarankiškas – pastarąjį nuotoliniu būdu prižiūri asmuo-operatorius, prireikus galintis perimti transporto priemonės valdymą.

Pristačius, išbandžius šią technologinę naujovę Lietuvoje, jos pritaikymas labai platus. Tačiau visų pirma ji vieno iš prekybos tinklų bus naudojama maistui pristatyti. Prekių pristatymo į namus autonominiais automobiliais sprendimas Vilniuje bus diegiamas rugsėjo mėnesį.

Anksčiau skelbta, kad autonominių pristatymo į namus automobilių sprendimą diegs ir į jų bandymus Lietuvoje investuos ir startuolis „LastMile“ kartu su prekybos tinklu „Iki“.

Transporto inovacijų asociacijos kartu su Susisiekimo ministerija organizuojamas didžiausias logistikos ir transporto renginys Baltijos šalyse vyks spalio 20-21 dienomis. Čia bus aptariamos ne tik autonominio transporto, bet elektromobilizacijos, žaliosios energetikos, dekarbonizacijos ir kitos logistikos sektoriui aktualios temos, veiks inovacijų ekspozicija