Kaip nurodoma ateinančių metų sausio 1-ąją įsigaliosiančiame sveikatos apsaugos ministro priimtame įsakyme, kitąmet automobilio vaistinėlę turėtų papildyti net kelios priemonės.

Remiantis nauja tvarka, vaistinėlėse privalės atsirasi šios priemonės:

  • vienkartinės apsauginės plėvelės/pirmos pagalbos gaivinimo kaukės dirbtiniam kvėpavimui atlikti (2 vnt.),
  • vienkartiniai šalčio maišeliai (2 vnt.),
  • turniketas, skirtas stipriam (masyviam) kraujavimui galūnėse (rankose, kojose) stabdyti (2 vnt.)


Apie laukiančią naujovę pirmąkart išgirdę vairuotojai Delfi komentavo, jog tikėjosi pereinamojo laikotarpio, kad galėtų pasiruošti laukiančiam pokyčiui ir pasipildyti vaistinėlę. Visgi laiko beliko mėnuo, kadangi tvarka, numatanti pokyčius, priimta dar 2020-ųjų rugpjūtį.

Būtent joje ir numatyta, kad pirmosios medicinius pagalbos rinkinius, esančius automobiliuose, neatitinkančius reikalavimų bus galima naudoti iki ateinančių metų sausio 1-osios. Jeigu rinkinyje turniketai, skirti stipriam kraujavimui stabdyti, yra, tačiau trūksta kitų priemonių, juo bus galima naudotis ilgiau – iki 2024-ųjų.

Tikrina ir policija, ir techninė apžiūra

Tai, ar vairuotojų automobiliuose yra visos reikalingos priemonės, o tarp jų ir gesintuvas, ir tinkamai sukomplektuotas pirmosios medicinos pagalbos rinkinys, tikrina ir policijos pareigūnai, ir techninės apžiūros centrų darbuotojai.

Techninėje apžiūroje tuo atveju, jeigu automobilyje trūksta kažkurios iš šių priemonių, į automobilio apžiūros aktą įrašomas nedidelis trūkumas. Esant reikalui, reikalingas piremones galima nusipirkti ir visose techninių apžiūrų stotyse.

Kaip Delfi aiškino techninių apžiūrų įmonių asociacijos „Transeksta“ komunikacijos vadovas Renaldas Gabartas, techninės apžiūros metu kontrolierius tikrina, ar automobilyje yra vaistinėlė, taip pat, ar jos turinys tinkamas. Jei vaistinėlės nėra, ar jos turinys neatitinka reikalavimų, į techninės apžiūros lapą įrašomas nedidelis trūkumas.

Kaip sakė ekspertas, jeigu vairuotojas prisiima įsipareigojimą pasipildyti vaistinėlę ar ją įsigyti, grįžti į techninę apžiūrą nereikia. Tačiau jei be šio yra ir kitų, techninių trūkumų, sugrįžti teks, o tuo pačiu ir parodyti vaistinėlę.

Policijos pareigūnai už tokį prievolių nepaisymą taip pat gali skirti baudą. Pirmą kartą be gesintuvo, vaistinėlės (ar jeigu ši netinkamai sukomplektuota) baudžiami vairuotojai sulaukia įspėjimo žodžiu ar raštu, o prasižengę antrą kartą gali tikėtis nedidelės, 5 eurus siekiančios, baudos. Jei prasižengiama dar kartą, bauda išaugtų iki 10-12 eurų.

Rekomendavo ir seniau

Dalį pirmosios medicinos pagalbos rinkiniuose esančių priemonių medicinos specialistai rekomendavo ir seniau.

Vairuotojams buvo siūloma papildomai automobiliuose turėti vienkartinių kaukių, skirtų dirbtiniam kvėpavimui atlikti, taip pat ir sauso ledo maišelių. Pastarieji veikia panašiai, kaip šildantys: suspaudus ar perlaužus jų viduje esantį elementą maišelis greitai atšąla ir atvėsina sumuštas, perkaitusias vietas.

Galės papildyti senąsias

Kaip nurodoma naujoje tvarkoje, vairuotojams nebūtinai reikės pirkti naujas vaistinėles. Senąsias jie galės papildyti reikalingomis priemonėmis. Pavyzdžiui, kraujavimui stabdyti skirtas turniketas kainuoja nuo 8 iki 13 eurų. Už sauso ledo maišelį reikės atseikėti kiek daugiau nei eurą, panašiai kainuos ir vienkartinės kaukės dirbtiniam kvėpavimui atlikti.

Tačiau ieškodami vaistinėlių, papildytų visais reikalingais elementais, vairuotojai turėtų būti ypač atidūs, kadangi prekyboje netrūksta tokių, kuriose nėra nei turniketų, nei kitų reikalingų priemonių. Vaistinėlė, turinti visus reikalingus elementus, kainuos apie 40 eurų: tai yra net keliolika eurų brangiau nei lig šiol naudoti pirmosios medicinos pagalbos rinkiniai.

Keitė prieš daugiau nei dešimtmetį

Vieną paskutinių kartų Lietuvoje taisyklės, nurodančios, kas turėtų būti automobiliuose esančiose vaistinėlėse, keitėsi prieš daugiau nei dešimtmetį – 2003-aisiais.

Tuomet iš vaistinėlių išnyko vaistai, mat, skelbė specialistai, vairuotojai netikrindavo jų galiojimo laiko, laiku neatsinaujindavo ir, prireikus, suvokdavo, kad vežiojasi gerokai pasenusias priemones. Taip pat buvo panaikintas ir kraujavimui stabdyti skirtos priemonės, kadangi, akcentavo pirmosios pagalbos medikai, neretai jas naudoję vairuotojai sukeldavo daugiau problemų nei padėdavo, nesuprasdami, kiek stipriai reikia užveržti kraujuojančią galūnę.

Po pokyčių vaistinėlėse atsirado ir speciali dviejų spalvų antklodė, kurios viena pusė šildo, kita – vėsina nukentėjusį. Vaistus pirmosios pagalbos rinkiniuose pakeitė įvairiausi tvarsčiai ir pleistrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (697)