Keliaudami po Lietuvą ralio dalyviai turėjo ne tik aplankyti žemėlapiuose esančias vietoves ar taškus, bet ir atlikti užduotis.

„Šį kartą kultūrinis ralis kelia ypatingai svarbias Lietuvai temas. Specialiai Karvedžio Jono Karolio Chodkevičiaus, poeto Vytauto Mačernio, kunigo ir botaniko Jurgio Pabrėžos, skulptoriaus Juozo Zikaro, archeologės Marijos Gimbutienės, Archyvų metams parengtas ralio unikalus maršrutas veiks tik ralio dieną. Ir kitos progos visa tai pažinti daugiau nebus“, – intriguoja organizatoriai.

Tikslas – pažinti kaip savus

Pasak organizatorių visada galima perskaityti istoriją Vikipedijoje, tačiau tai nebus tikras pažinimas, kai pažįsti kaip savuosius, iš arti. Dėl to reikia nuvažiuoti gyvai. Ir tai vienintelis būdas pažinti taip artimai, kad apie tai atsirastų pokalbiai artimame rate.

Prie maršruto objektų atrankos ir rekomendacijų prisidėjo ilgamečiai ralio partneriai Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Taip pat organizatoriai konsultavosi su Lietuvos valstybės istorijos archyvu, Lietuvos centriniu valstybės archyvu, Kauno regioniniu valstybės archyvu, istoriku Vykintu Vaitkevičiumi, paveldo eksperte Diana Varnaite ir kitais.

„Domėtis – pažinti – keliauti. Manau, tai yra atraminiai vertybiniai mototuristinio ralio žodžiai ir principai. Džiugu, kad intelektuali kelionė per Lietuvos valstybės istorijai, kultūrai ir paveldui reikšmingas datas, sukaktis, įvykius ir asmenybes pergalingai tęsiasi. Jau vienuoliktą kartą vykstantis intelektualus mototuristinis ralis tūkstančiams jo dalyvių įrodo, kad Lietuvos istorija – neišsemiama ir įkvėpimo suteikianti gyva versmė.

Vertiname sklandų bendradarbiavimą su didžiausio kultūrinio ir istorinio ralio „Ryterna Modul Mototourism Rally“ organizatoriais. Kaip šio žygio partneriai visiems jo dalyviams linkime sėkmės stengiantis įminti šių metų ralio maršruto mįsles ir atrasti visus su kultūros paveldu, Lietuvos mokslu ir karyba, literatūra ir archeologija, taip pat kitais istoriniais įvykiais susijusius objektus. Gero oro ir tegyvuoja stipri laisvės ir draugiškumo dvasia“, – sakė renginio partneris Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Garbinga misija – atstovauti savo miestui

Prie intelektualios iniciatyvos prisijungė daugiau kaip 20 savivaldybių. Jos iškilmingai delegavo motociklininkus garbingai misijai – atstovauti savo miestams.

„Savivaldybės, prisijungusios prie gražios tradicijos, šiomis dienomis išlydėjo savo komandas į kultūrinį ralį. Rajonų vėliavomis, kita simbolika pagerbtos komandos keliaus po vietas, kurias apjungs ypatingai svarbios Lietuvai temos ir specialiai karvedžio Jono Karolio Chodkevičiaus, poeto Vytauto Mačernio, kunigo ir botaniko Jurgio Pabrėžos, skulptoriaus Juozo Zikaro, archeologės Marijos Gimbutienės, Totorių, Archyvų metams parengtas unikalus maršrutas. Būkite atidūs, pakantūs ir draugiški šimtams motociklininkų Lietuvos keliuose, pasitikite juos šypsenomis ir pamojuokite. Viena iš Mototurizmo ralio vertybių – apjungti Lietuvą, nešti gerą žinią, kaip Baltijos kelyje“, – sakė paveldo ekspertė Diana Varnaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)