Peticijų portale Peticijos.lt parašytas dokumentas jau spėjo sulaukti beveik 2 tūkst. parašų už tai, kad nauja tvarka būtų atšaukta.

„Įvedus šią nuostatą atsirado begalės problemų. „Regitra“ neatlieka savo darbo, dvi valandas tenka laukti, kol pakelia ragelį, galiausiai atsako, kad „važiuokite į padalinį“, atvažiavus – žmonių minia. Niekas nevyksta, „Regitra“ negali aprūpinti tokio kiekio žmonių, tai galbūt Lietuva nėra pasiruošusi tokiam SDK?“ – klausia peticijos autorius, paraginęs ją pasirašyti.

„Delfi“ primena, kad įsigaliojus naujai tvarkai, kuri nurodo, kad automobilis be SDK negali būti registruojamas ar parduodamas, kilo nemažai trukdžių. Sistema, leisdavusi šalies transporto registrą valdančios „Regitros“ darbuotojams automobilius registruoti ir dokumentus išduoti dažnai greičiau nei per pusvalandį, dabar priverčia laukti ir kelias valandas, o kai kuriais atvejais – ir dar ilgiau.

„Delfi“ jau rašė apie atvejį, kai galimybės užregistruoti automobilį savo vardu ir pateikti informaciją apie automobilio pardavimą tenka laukti savaitę.

Skundžiasi komentaruose

Sukurtą peticiją pasirašantys žmonės komentaruose dalinasi savo patirtimi ir išgyvenimais. Štai Gintaras pasakoja, kad „sistema veikia prastai, tenka tuos pačius duomenis vesti keletą kartų, užbaigti deklaravimo niekaip nepavyksta. Pirkėjui neturint elektroninės bankininkystės arba vyresniam žmogui be pagalbos įsigyti automobilio neįmanoma. Sistemą reikia tobulinti arba naikinti.“

Dar vienas internautas pasakojo, kad daugiau nei savaitę nesugeba prisiskambinti į „Regitros“ padalinį, o procedūrų atlikti internetu neįmanoma, mat sistema – „pakibusi“.

Dar kiti nuogąstauja, kad tais atvejais, kai pirkėjas iš užsienio, nėra būdų, kaip jį priversti „nuimti SDK nuo pardavėjo“. Tokiu atveju, akcentavo internautai, reikia saugoti pirkimo-pardavimo sutartis kaip savo akį, kad nekiltų rūpesčių ateityje.

„Gal viskas ir gerai sugalvota, bet jeigu mano vardu registruotas automobilis ir SDK nerodo net po dešimties bandymų, tai kaip suprasti? Prisiskambinti negaliu, eilės „Regitroje“ kosminės. Prieš paleidžiant tokius dalykus reikia ištestuoti, o tik tada paleisti“, – žėrė kritiką dar vienas peticiją pasirašęs asmuo.

Didžiausias pokytis per 30 metų

Kaip „Delfi“ aiškino „Regitros“ Komunikacijos skyriaus vadovės pareigas laikinai einanti Emilija Bardauskienė, nauja sistema pradėjo veikti gegužės 1 d. po pietų. Nuo to laiko ji yra pasiekiama, tačiau veikia su sutrikimais.

„Tai bene didžiausias pokytis transporto priemonių registracijos srityje per pastaruosius 30 metų, kuomet iš esmės keičiasi beveik visi procesai. Tad, deja, bet tam tikrų nesklandumų neišvengta. Komanda aktyviai dirba ties trikdžių šalinimu, todėl tikimės, kad esminiai sutrikimai bus pašalinti artimiausiomis dienomis. Kitų rečiau pasitaikančių trikdžių šalinimas, panašu, gali užtrukti ilgiau“, – perspėjo specialistė.

E. Bardauskienė pabrėžė, kad pildantys deklaracijas internetu, turėtų būti atidūs ir duomenis suvesti kuo tiksliau, pavyzdžiui, transporto priemonės VIN numerį. Mat netikslumai gali būti viena priežasčių, kodėl SDK negalės būti suteikiamas sklandžiai.

„Jei klientas sistemoje mato, kad deklaracija atmesta dėl trūkumų, tuomet reiškia, kad problema yra užfiksuota ir bus sprendžiama. Tokiu atveju kviečiame klientą pabandyti vėliau pateikti deklaraciją pakartotinai bei patikrinti, ar tikrai visi duomenys buvo suvesti teisingai“, – akcentavo žinovė.

Pasak jos, jei šiuo metu nėra būtinos transporto priemonių registracijos paslaugos, rekomenduojama jas atidėti vėlesniam laikui. „Pavyzdžiui, jei turite neregistruotą transporto priemonę, kuriai reikia gauti SDK, primename, kad Jums taikomas pereinamasis laikotarpis ir dėl kodo gavimo galite kreiptis iki liepos 31 d.“, – sakė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)