Gintautas Šutavičius, „DKV LIVE Metų sunkvežimio“ rinkimų projekto vadovas, pasakojo, kad transporto pasaulis dėl išaugusių elektroninės prekybos apimčių bei kitų ekonominių priežasčių išgyvena pakilimo laikotarpį ir sunkvežimių gamintojai gauna didelius užsakymus iš vežėjų. Kaip aiškino ekspertas, greičiausiai, jeigu vilkikas būtų užsakomas dabar, jis būtų pristatytas tik šių metų rudenį.

Rinkimų mecenate tapusi mobilumo paslaugas transportui teikianti bendrovė „DKV Mobility“ pastebi ir tai, kad kai kurie vežėjai renkasi ir investicijas į pažangias transporto technologijas, tokias kaip telematikos sistema „DKV LIVE“, leidžiančias sunkvežimių stebėjimą realiu laiku, valdančias degalų sąnaudas, mokančias ekonominio vairavimo ar padedančias išmaniai suplanuoti maršrutą.

„Žinoma, kad gamintojų atstovai rinkimams nori pristatyti aukščiausio lygio techniką. O tą padaryti įšokus į visą gamybos eilę vasario mėnesį labai sudėtinga. Visgi, panašu, kad visi dalyviai su šia užduotimi susidoros ir gegužės mėnesį rinkimuose turėsime naujausią techniką“, – pasakojo G. Šutavičius.

Sunkiasvorių rinkos ekspertas atkreipė dėmesį į tai, kad „DKV LIVE Metų sunkvežimio“ rinkimuose bus naujausi sunkiasvoriai, tačiau nebūtinai apie naujumą kalbės pasikeitusi sunkvežimių išvaizda. Tą lemia rinkos specifika.

„Sunkvežimiai dažnai atsinaujina ne išore, o vidumi: naujinami varikliai ar jų mazgai, kurie turi didelės įtakos degalų sąnaudoms ar emisijoms, taip pat transmisijos, saugumo sistemos ir pan. Todėl kai kurie pristatomi modeliai galbūt iš išorės ir neatrodys kažkuo pasikeitę, tačiau neabejotinai bus naujausi rinkoje“, – kalbėjo jis.

Rinkimuose bus vertinami sunkvežimių modeliai (abėcėlės tvarka):

  • Ford F-Max
  • Iveco Sway
  • MAN TGX
  • Mercedes-Benz Actros
  • Scania R
  • Volvo FH

Laukia arši kova

„DKV LIVE Metų sunkvežimis 2021“ bus renkamas mažiausiai trijose kategorijose: vilkikų, iki 7,5 tonos ir „Eko“. Anot G. Šutavičiaus, aršiausia kova laukia vilkikų ir „Eko“ kategorijose.

Kaip pasakojo ekspertas, nors alternatyviųjų degalų yra įvairių ir pasaulyje atsiranda elektra ar net vandenilio kuru važiuojančių sunkvežimių, šių metų rinkimuose populiariausiais alternatyviaisiais degalais yra dujos.

„Ir šioje kategorijoje turėsime net kelis dalyvius. Kai kurie atskleidė, kaip turėdami sunkvežimius, varomus dujomis, jaučiasi rinkoje. Gamintojų pavadinimų neatskleisiu, tačiau yra tokių įmonių, kurios tvirčiau jaučiasi alternatyviųjų degalų nei tradicinėje, dyzelinų varomų sunkvežimių, kategorijoje“, – atskleidė pašnekovas.

Pasak G. Šutavičiaus, tokia nuostata atskleidžia ir bendrą visos sunkvežimių rinkos tendenciją ieškoti naujų mobilumo galimybių, išbandyti naujas sritis ir būti jose matomiems.

Nugalėtojai paaiškės gegužę

„DKV LIVE Metų sunkvežimio 2021“ dalyvių pristatymas vyks balandžio 28 d., parodų centre „Litexpo“, gegužės 7-9 dienomis vyks bandymų stovykla Šiaulių Darbo rinkos mokymo centro autodrome, o finalas bei nugalėtojų apdovanojimas – gegužės 15 d.

Visi kandidatai bus vertinami tiek teoriškai, tiek praktinių bandymų metu. Numatyti tokie vertinimo kriterijai kaip saugumas, degalų sąnaudos bei CO2 emisijos, eksterjero ir interjero dizainas, ergonomika ir vairuotojo patogumas, transmisija, variklis, aptarnavimo kaštai.

Geriausio sunkvežimio rinkimai, kuriuos organizuoja Lietuvos žurnalistų autoklubas, bus rengiami kas dvejus metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)