„EQA yra naujausias vien elektra varomų „Mercedes-Benz“ modelių šeimos narys. Dinamiškas krosoverio kėbulo dizainas – užuomina į vairavimo malonumą. Tai yra pirmasis kompaktiškas kompanijos elektromobilis, kuris rinkoje pasirodys labai svarbiu metu ir pagal kainos bei techninių savybių derinį bus optimalus pasirinkimas. Artimi saitai su GLA reiškia tas pačias puikias vairavimo savybes, tačiau su naujais elektros pavaros privalumais“, – teigia oficialaus „Mercedes-Benz“ atstovo Lietuvoje „Veho Lietuva“ pardavimo ir rinkodaros vadovas Karen Nalbandian.

Gausi standartinė įranga

EQA elektriniam krosoveriui suteikiama penkerių metų garantija, o į standartinę įrangą įeina „LED High Performance“ priekiniai žibintai su automatiniu ilgųjų šviesų perjungimu, automatiškai atidaromos ir uždaromos bagažinės durys, 18 colių lengvųjų lydinių ratlankiai ir 64 skirtingų spalvų salono apšvietimas.

Tarp bazinės komplektacijos privalumų taip pat bus intuityviai valdoma MBUX (angl. „Mercedes-Benz User Experience“) multimedijos sistema su navigacija, galinio vaizdo kamera, beraktis atrakinimas ir užvedimas, galinio vaizdo kamera ir automatinė klimato kontrolė. Į standartinę įrangą įtrauktas ir „Progressive“ apdailos paketas.

Paslauga „Mercedes me Charge“ (priklausomai nuo vartotojo šalies) suteiks naujų galimybių mažinti CO2 taršą. Sekant elektros tiekimo grandinę užtikrinama, kad elektromobilis kraunamas tik iš atsinaujinančių energijos šaltinių. 175 tūkst. įkrovimo stotelių tinklas Europoje EQA savininkams suteiks galimybę nevaržomai keliauti ir išlikti išskirtinai ekologiškiems.

Planuojantiems ilgesnes keliones „Mercedes-Benz“ taip pat suteikia galimybę pigiau papildyti baterijas „Ionity“ sparčiojo įkrovimo stotelėse. Išmanieji įrenginiai bus integruoti į visų modelių sistemą ir leis naudotis nuotolinio stebėjimo bei įkrovimo planavimo funkcijomis.

Mažiau rūpesčių vairuotojui

EQA krosoverio navigacijos programa „Electric Intelligence“, parinkdama greičiausią maršrutą, įvertins ir baterijų įkrovimo laiką, todėl vairuotojui nebereikės sukti galvos dėl numatomo atvykimo laiko. Sistema nuolatos perskaičiuos nuvažiuojamą atstumą ir vertins įkrovimo trukmę, kitus faktorius (oro sąlygas ir netgi topografiją).

EQA tapo pirmuoju „Mercedes-Benz“ elektromobiliu, kurio aerodinamika tobulinta vien tik skaitmeniniu būdu. Gerus skaičiavimų rezultatus patvirtino jau vėliau oro tunelyje atlikti matavimai – oro pasipriešinimo koeficiento Cd vertė siekė 0,28. Tai pasiekti leido visiškai uždaras oro srautų valdymas, efektyvūs posparniai, lygus dugnas ir specialūs ratlankiai.

Bendrą efektyvumą padidino ir standartinėje įrangoje esantis šilumos siurblys. Šis įrenginys perteklinę elektros pavaros šilumą nukreipia į saloną. Dėl to itin sumažėja energijos sąnaudos, įprastai reikalingos šildymo sistemai. Toks sprendimas įgalino ir išankstinį EQA klimato kontrolės sistemos nustatymą.

Salono tyla ir mažos vibracijos tapo išskirtiniais „Mercedes-Benz“ privalumais, todėl ir šiame modelyje tam ypač teikta dėmesio. Imtasi visų priemonių izoliuoti elektros variklį, pavaros detales ir kėbulą. Teigiamą efektą sustiprino ir papildomi virpesių slopinimo sprendimai.

Lankstesnė gamyba

EQ serijos elektromobilius „Mercedes-Benz“ gamina skirtingose šalyse. Gatvėse jau važinėjantys pirmieji EQC visureigiai surenkami Brėmene (Vokietija) ir Pekine (Kinija), o elektrinis furgonas EQV – Viktorijoje (Ispanija). EQA krosoveriai nuo 2020 metų gaminami Raštato (Vokietija) gamykloje.

Optimizuojant surinkimą visi EQ gamos modeliai surenkami tose pačiose linijose, kaip ir automobiliai su vidaus degimo varikliais ar hibridinėmis pavaromis. Raštate kartu su naujuoju EQA taip pat gaminami A klasės hečbekas ir sedanas, B klasės „Sports Tourer“ ir kompaktiškas GLA visureigis. Į šiuos modelius montuojamos įkraunamos hibridinės jėgainės.

Raštate veikianti gamykla itin svarbi „Mercedes-Benz“ įgyvendinant užsibrėžtą tikslą – didinti aplinką neteršiančių transporto priemonių parką, o 2021 metais Pekine startuos Kinijos rinkai skirtų EQA elektromobilių gamyba.

Baterijas ir aukštos įtampos sistemas EQA krosoveriams tieks Kamence (Vokietija) įsikūrusi patronuojamoji „Mercedes-Benz“ kompanija „Accumotive“. Augančią elektromobilių komponentų paklausą greitai užtikrins ir Javere (Lenkija) įkurta gamykla.

Skirtingos versijos – pagal poreikius

Iš pradžių rinkoje debiutuos EQA 250 modelis su 140 kW galios varikliu ir 66,5 kWh talpos ličio jonų baterija. Vidutinės elektrinio krosoverio energijos sąnaudos siekia 15,7 kWh/100 km, o nuvažiuojamas atstumas – 420 km.

Atsižvelgiant į klientų poreikius ir didėjant EQA paklausai, ateityje pasirodys daugiau šio modelio versijų. Tarp jų bus vienas sportiškiausių šio segmento modelių su papildomu elektros varikliu ir keturių varančiųjų ratų pavara. Bendra šios versijos elektros jėgainių galia bus didesnė nei 200 kW.

Taip pat atsiras ir ilgesnėms kelionėms pritaikyta versija su talpesne baterija. Šis modelis viena įkrova galės nuvažiuoti daugiau nei 500 kilometrų (pagal WLTP).

Lietuvoje naujasis „Mercedes-Benz EQA“ pasirodys 2021 metų balandžio mėnesį. Elektrinį krosoverį jau galima užsisakyti „Veho Lietuva“ salonuose. Modelio su gausia standartine komplektacija kaina prasideda nuo 52 715 eurų (su PVM). EQA pirkėjai Lietuvoje taip pat galės pasinaudoti APVA klimato kaitos programos planuojama kompensacija įsigyjant elektromobilį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)