Redakcijai parašęs vyras neslepia nerimo. Metalinių garažų masyve jam priklauso net keli statiniai, tokio paties likimo bičiulių, kaip jis, čia ne vienas. Tačiau visiems jiems iki rugsėjo 30 dienos Vilniaus miesto savivaldybė nurodė garažus išsivežti ir užimamą miesto žemę atlaisvinti.

„Nebuvo jokio perspėjimo iš anksto. Net nesuprantame, iš kur tas terminas toks atsirado – keli mėnesiai. O ką daryti tiems, kurių turtas čia, o jie patys gyvena užsienyje? Tokių mūsų garažų masyve – ne vienas“, – stebėjosi pašnekovas, pridūręs, kad savivaldybė nė nesistengė ieškoti žmonių, kuriems garažai priklauso – tiesiog išlipino perspėjimus ant statinių sienų.

Anot jo, jokio dialogo su Vilniaus savivaldybe nebuvo. Vieną dieną tiesiog atėjo nurodymas, kad garažą privalu išgabenti. Vyras neslėpė, jog tikėjosi, kad savivaldybės atstovai leisis į kompromisą ir sprendimas, tenkinantis abi puses, bus rastas.

„Pavyzdžiui, kodėl negalima susitarti, kad garažų savininkai mokėtų nuomą. Aš tikrai sutikčiau kas mėnesį sumokėti pinigų už tai, kad man leistų čia turėti garažą“, – kalbėjo vyras, neslėpęs, jog sklinda kalbos, kad masinis metalinių garažų masyvų naikinimas sostinėje surengtas dėl to, kad žemę, ant kurios šie stovi, norima panaudoti daugiabučių statybai.

Yra ir gyvenančių

Antanui nerimą kelia ne tik savivaldybės nenoras leistis į dialogą, bet ir tai, kad kai kurie metaliniai garažai naudojami ne šiaip daiktų ar automobilių saugojimui.

„Pavyzdžiui, mūsų garažų masyve yra tokių, kuriuose gyvena žmonės. Yra moteris, laukiasi kūdikio, visa šeima, yra vyras, kuris kitų namų neturi, o čia ir tvarką prižiūri gyvendamas. Žinoma, sąlygos nekokios, tačiau ką reikės daryti tiems žmonėms“, – stebėjosi pašnekovas.

Pasak vyro, yra ir daugiau garažų masyvų, kuriuose metaliniuose statiniuose žmonės įsirengę namus. Visiems jiems rugsėjo pabaigoje reikės rasti naują vietą gyvenimui. Todėl pašnekovą itin stebino trumpas terminas, per kurį privaloma išsikraustyti, mat, anot jo, per tiek laiko neįmanoma surasti, kur dėti visą turtą, kuris buvo saugomas garažuose, juolab ir gauti gyvenamosios vietos tiems, kurie skurdo genami atsikėlė į metalinius garažus.

Nukels 11 tūkst. garažų

Kaip „Delfi“ komentavo Vilniaus miesto savivaldybė, galutinis terminas, kada metalinių garažų savininkai privalo atlaisvinti valstybinę žemę, yra rugsėjo 30 d. Skaičiuojama, kad toks sprendimas atlaisvins 51 ha teritorijos. Žemę žadama naudoti vilniečių poreikiams.

Sprendimas leisti valstybinėje žemėje pasistatyti metalinį garažą buvo priimtas dar sovietmečiu. Pagal tuomet galiojusią tvarką, garažas valstybei priklausančiose valdose galėjo stovėti vos 3-5 metus, tačiau šis laikotarpis išsitempė iki dešimtmečių.

Leidimas atšauktas siekiant dviejų tikslų – išgyvendinti miesto panoramas teršiančius statinius ir panaudoti nuo jų atlaisvintas teritorijas plėtoti trūkstamai infrastruktūrai. Savivaldybė skelbia, kad bus išlaisvinta beveik trečdaliui Vingio parko prilygstanti teritorija – tiek žemės užima maždaug 11 000 metalinių garažų.

„Dauguma valstybinę žemę užimančių metalinių garažų apskritai yra apleisti arba tapę ne automobilių, o nereikalingų daiktų laikymo vieta, aplink mėtosi šiukšlės, garažai trūnija ir kelia grėsmę žmonių sveikatai, aplinkai bei turtui“, – rašte cituojamas Vilniaus miesto mero pavaduotojas Vytautas Mitalas.

Siūlo parduoti į metalo supirktuves

Išspręsti metalinių garažų problemą savininkai gali keliais būdais – persigabenti į nuosavą žemę, parduoti juos kitiems asmenims, kad šie transportuotų į jų turimas valdas, arba priduoti įmonėms, superkančioms metalo laužą. Pastaruoju atveju garažą galima nukelti patiems arba kreiptis į metalo supirktuvę, kuri galėtų jį demontuoti ir išvežti.

„Svarbu atsižvelgti į savo galimybes ir turimus išteklius. Patys gabendami garažą į metalo laužo supirktuvę, už jį gausite daugiau. Tačiau, taupant laiką, galima kreiptis į įmones, kurios sutinka demontuoti ir išvežti garažą. Tik tokiu atveju jūsų gauta suma bus mažesnė“, – sakė V. Mitalas.

Įkainis už pristatytą metalinį garažą rinkoje svyruoja nuo 100 iki 180 eurų už 1 toną. Užsakius išvežimo ir demontavimo darbų paslaugas metalo supirktuvei, metalinių garažų kaina siekia apie 25–40 eurų.

Nesuskubus – tūkstantinės baudos

Nenusikėlus metalinių garažų iki rugsėjo 30-osios, jų savininkams gresia 300–560 eurų bauda, o po pakartotinio patikrinimo bauda gali siekti ir iki 1200 eurų.

„Garažų savininkams, kurie metalinius garažus išsikels iki rugsėjo 30 d., savivaldybė nemokamai padės sutvarkyti teritoriją, užlyginti duobes. Tie, kurie garažus iškelti vėluos, turės teritoriją sutvarkyti patys arba sulauks reikalavimo atlyginti teritorijos tvarkymo išlaidas, kai tai už juos padarys savivaldybės įmonė „Grinda“, – sakė V. Mitalas.

Anot savivaldybės, atvejų, kai garažų savininkai nesutiko susitvarkyti atliekų, likusių po garažų nukėlimo, todėl bendrijoms buvo išrašytos milžiniškos sąskaitos. Pavyzdžiui, Karoliniškių garažų bendrijai po daugybės raginimų nesutikus susitvarkyti savo atliekų, savivaldybė išrašė 123 tūkst. eurų sąskaitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (276)