Jau liepos 1 dieną automobilius registruojantys jų savininkai, priklausomai nuo transporto priemonės išmetamo anglies dioksido (CO2) kiekio, turės sumokėti atitinkamą mokestį. Tiesa, kai kuriems to pavyks išvengti.

Valstybės įmonės „Regitra“ specialistai nurodė, kad šį mokestį privalės mokėti kiekvienas transporto priemonės valdytojas registruojantis naują, į Lietuvą iš užsienio valstybės atvežtą arba perregistruojantis kitu vardu Lietuvoje jau užregistruotą automobilį, kurio išmetamas CO2 kiekis yra didesnis nei 130 g/km.

Tai reiškia, kad kiekvieną kartą, tiek keičiant automobilio savininką, tiek registruojant Lietuvoje neeksploatuotą automobilį, jų valdytojai, jei transporto priemonė viršija nustatytą CO2 normą, turės sumokėti nuo 13,5 Eur. iki 540 Eur., priklausomai nuo degalų rūšies.

Tai, kiek anglies dioksido išmeta automobilis, galima pamatyti jo registracijos liudijime V.7 grafoje. Jei šioje grafoje reikšmė nėra nurodyta, „Regitros“ darbuotojai ieškos lygiaverčių transporto priemonių, prilygstančių registruojamam automobiliui pagal tipą, variantą ar versiją, ir bus naudojami jų techniniai duomenys, apskaičiuojant tų duomenų medianą. Jei to padaryti bus neįmanoma, tuomet jis bus apskaičiuojamas pagal įstatyme numatytas formules, naudojant automobilio masė (kg), didžiausia variklio galia (kW) ir pavarų dėžės tipas (mechaninė, automatinė).

Tiesa, šis mokestis nebus taikomas istoriniams automobiliams, turintiems išduotus istorinius numerio ženklus, registruojamiems automobiliams, kai nesikeičia jų savininkas (pvz.: išsimokėjus lizingą už automobilį (kai asmuo buvo nurodytas jo valdytoju), keičiant asmens pavardę, užsisakant registracijos liudijimo dublikatą vietoj prarasto ar sugadinto ir kt.) bei reeksportuojamoms transporto priemonėms. Paskutiniu atveju mokestis turės būti sumokėtas, tačiau per 90 dienų automobilį išregistravus, išvežus iš šalies ir parašius prašymą mokesčiui susigrąžinti, pinigai per 20 darbo dienų bus grąžinami į prašyme nurodytą banko sąskaitą.

Nustatyti registracijos mokesčiai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)