Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparniu iš Rygos, Latvijos, į Vilniaus Santaros klinikas buvo atgabentos donorinės kepenys, jų transplantacijos laukusiam klinikų pacientui.

Tai nėra pirmas atvejis, kai sraigtasparnis, kuriuo skubiai gabenami organai jų transplantacijos laukiantiems pacientams, leidžiasi viduryje gatvės Vilniuje.

Latvijoje, vienoje iš Rygos ligoninių konstatavus asmeniui smegenų mirtį ir gavus jo artimųjų sutikimą, buvo pradėtas tarptautinis organų donorystės procesas. Latviams savo šalyje neradus tinkamo recipiento donorinių kepenų transplantacijai, jos buvo pasiūlytos Lietuvos recipientams, skelbiama išplatintame pranešime žiniasklaidai.

Biuro koordinatorius šį tarptautinį organų mainų procesą pradėjo birželio 16 dieną, suderinęs visas reikiamas detales su Lietuvos ir Latvijos gydytojų bei laboratorijų komandomis, ėmėsi donorinio organo gabenimo logistikos organizavimo.

Šį rytą dėl tiršto rūko, kylančio nuo Baltijos jūros, sraigtasparniai skristi negalėjo, todėl VUL Santaros klinikų medikų komanda birželio 17 d. paryčiais (4 val. ryto) į Rygą išskubėjo greitosios pagalbos automobiliu.

Lietuvos medikų, sėkmingai atlikusių kepenų paėmimo procedūrą, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (toliau – VSAT) sraigtasparnis laukė Rygos oro uoste ir parskraidino į Vilnių – 14.45 val. nusileido Santariškių eismo žiede, šalia Santaros klinikų.

Bendradarbiavimas su Latvija donorystės ir transplantacijos srityje tęsiasi jau keliolika metų.

Šiemet Latvija dovanojo mūsų šalies recipientams vieną širdį, 2019 metais dovanojo 7 donorinius organus: 1 širdį ir 6 inkstus. Lietuva Latvijai – 2018 metais dovanojo 1 širdį ir 2 inkstus.

Dar šių metų pradžioje policijos pareigūnams eismą teko stabdyti, mat iš Latvijos sraigtasparniu buvo atgabenta donoro širdis. Tąkart policijos pareigūnai pasakojo, kad reikėjo užtikrinti kuo sklandesnę procedūrą, mat nuo donoro širdies paėmimo iki persodinimo gali praeiti vos penkios valandos.

Šiemet mūsų šalyje registruoti 50 potencialių donorų (konstatuota smegenų mirtis, po kurios galima organų donorystė). Iš jų 21 tapo efektyvus (t.y. iš jų buvo paimti organai ir audiniai).

Šiais metais atliktos 63 transplantacijos: 41 inksto (iš jų 2 transplantacijos iš gyvo donoro), 3 širdies, 9 kepenų, 10 ragenų transplantacijų.

Lietuva dalyvauja tarptautiniuose organų mainuose: kai savo šalyje nėra recipiento, kuriam tiktų donorinis organas, jis pasiūlomas užsienio klinikose gydomiems recipientams. Šiais metais išvežtos dvejos kepenys, plaučiai ir širdis. Į Lietuvą atvežta viena širdis iš Latvijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)