Dukterinė BMW koncerno kompanija „BMW i Ventures“, paskelbė apie finansinę ir organizacinę pagalbą technologijų startuoliui „Prometheus Fuels“. Dabartinė tiesioginė parama bus 12,5 mln. dolerių, o gamybos pradžia numatyta jau antroje šių metų pusėje. Tai bus nauja degalų rūšis – visiškas benzino analogas, tačiau pagamintas ne iš naftos, o iš ore esančio anglies dvideginio.

„Prometheus Fuels“ startuolį įsteigė Jeilio universiteto mokslų daktaras daugelio kitų aukštųjų technologijų projektų autorius Rob McGinnis. Jis jau yra pasižymėjęs automobilių, raketų, ir aviacinio kuro gamybos iš nestandartinių šaltinių srityje. Svarbiausias toks šaltinis – ore esantis CO2, o perdirbimui reikalinga energija gaunama vien iš atsinaujinančių šaltinių.

Svarbiausias „Prometheus Fuels“ nuopelnas, patraukęs ir BMW dėmesį – degalų, kurių molekulinė sudėtis identiška iš naftos gaminamam benzinui gavyba. Tereikėtų pastatyti dar vieną stotelę degalinėse ir šiuos degalus galėtų naudoti be jokių pakeitimų ar modernizacijų. Be to, kadangi tokių degalų gamyba padėtų šalinti atmosferoje esantį CO2, tai jam degant išsiskiriančios emisijos šių šiltnamio efektą sukuriančių dujų koncentracijos nedidintų. O dabartinės politikos, siekiančios apsaugoti aplinką fone, tokia savybė būtų didelis privalumas.

Svarbiausias klausimas: kaip padaryti, kad toks benzinas galėtų konkuruoti su būtų priimtas? Štai tam ir reikia pinigų ir pagalbos iš BMW, kur tokie degalai atitinka jų interesus, nes jį būtų galima ramia širdimi vadinti „žaliu“ ir toliau gaminti automobilius su vidaus degimo varikliais. Ar bent jau pailginti perėjimo prie elektrinių variklių procesą, taip sumažinant nuostolius. O daktaro McGinniso maksimalus planas – perkelti visą pasaulio transportą prie degalų iš CO2, kas sumažintų emisijas į atmosferą 10 gigatonų, arba 25 proc. nuo dabartinio lygio.