Lietuvos autoservisus vienijančios „Motointegrator.com“ platformos atstovas Robertas Tamulevičius atkreipė dėmesį į techninės apžiūros (TA) įmonėse fiksuojamą šalies transporto parko būklę. Pirmuoju bandymu teigiamą išvadą gauna viso labo kiek daugiau nei 51 proc. lengvųjų ir apie 56 proc. krovininių automobilių.

„Tai reiškia, kad likusi dalis transporto kasdien važinėja turėdami vienokių ar kitokių techninių trūkumų, o tai neišvengiamai susiję ir su eismo saugumo problemomis. Žinoma, galima ginčytis dėl kai kurių TA stotyse fiksuojamų techninių trūkumų klasifikavimo, tačiau akivaizdu ir tai, kad čia dirbantys kontrolieriai neturi jokios laisvės savaip tų reikalavimų interpretuoti.

Visi jie itin detaliai išvardinti atitinkamose europinėse direktyvose, kurių nuostatos be jokių išlygų yra perkeltos į nacionalinius teisės aktus. T. y. techninės apžiūros kontrolieriai neturi net teorinių galimybių patikros metu fiksuojamų kai kurių transporto priemonės trūkumų laikyti „smulkmenomis“, nes taip pažeistų įstatymus. Dėl šios priežasties ginčytis dėl kokios nors nedegančios lemputės nėra prasmės – vis vien problemą teks išspręsti ir pakartotinai grįžti į TA stotį. Kitaip tariant – išleisti keletą papildomų eurų ir be reikalo gaišti laiką“, – pastebi Robertas Tamulevičius.

R. Tamulevičiaus teigimu, kur kas racionaliau artėjant privalomosios techninės apžiūros terminui pirmiausia apsilankyti autoservise ir pasirūpinti, kad antrą kartą TA stočių slenksčio mindyti nereikėtų.

„Čia iškyla kitas galvosūkis. Skaičiuojama, kad Lietuvoje veikia apie 10 000 autoservisų. Didžioji jų dalis yra nepriekaištingos reputacijos, tačiau tenka pripažinti, kad kai kurių kompetencija ir darbo kultūra sunkiai atlaiko bet kokią kritiką. Kaip atskirti kas yra kas gali padėti Lietuvos autoservisus vienijanti platforma, nes čia glaustai ir suprantamai pateikiama informacija tiek apie svarbiausius techninius dalykus, susijusius su saugiu automobilio eksploatavimu, tiek apie autoservisus, kurie kitų vairuotojų vertinimu transporto priemonės patikrą ir paruošimą prieš vizitą į TA stotį atlieka kruopščiai ir profesionaliai“, – rekomenduoja R. Tamulevičius.

Beje, karantino laikotarpiu atsirado dar vienas autoserviso pasirinkimo kriterijus, į kurį rekomenduojama atkreipti dėmesį: tinkamas medikų rekomendacijų įgyvendinimas, kaip derėtų dirbti tokiomis sudėtingomis sąlygomis. Reikalavimus tinkamai įgyvendinę ir saugiai dirbantys autoservisai paieškoje yra pažymėti specialiu filtru „autoservisas laikosi COVID-19 karantino taisyklių“.

Yra dar vienas svarbus dalykas, kodėl susitvarkyti automobilį ir atlikti techninę apžiūrą kaip tik šiuo metu yra racionalu, susijęs su techninės apžiūros sezoniškumu. Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“ specialistai atkreipia dėmesį, kad rudenį ir žiemą vidutiniškai per mėnesį atliekama apie 60 000 patikrų, tačiau pavasarį ir vasaros pradžioje šis skaičius šokteli daugiau nei trečdaliu.

Tada galimybės pasirinkti išankstinės registracijos laiką smarkiai susitraukia, o pasirinkę lūkuriavimą „gyvose“ eilėse neišvengiamai yra priversti gaišti ilgiau. Karantino metu dėl to, kad dalis automobilininkų yra priversti izoliuotis, dalis priklauso vadinamosioms rizikos grupėms, o kiti tiesiog nerimauja dėl savo sveikatos, transporto srautai į TA stotis yra sumažėję beveik trečdaliu. Vadinasi patikrinti mašinos „sveikatą“ šiuo metu galima išvengiant bet kokių nereikalingų kontaktų – greičiau ir paprasčiau nei bet kada.

Atidėlioti vizito į TA neverta dar ir todėl, kad nors Susisiekimo ministerija paskelbė apie galimybę privalomąją transporto priemonių techninę apžiūrą atidėti iki karantino pabaigos bei dar 30 kalendorinių dienų, tačiau tai neprailgins šiuo metu galiojančios dviejų metų techninės apžiūros intervalo. Automobilininkas, atvykęs į TA stotį vėliau, gaus trumpesnį apžiūros galiojimą tiek dienų, kiek vėliau atvyko nuo paskutinės apžiūros galiojimo pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)