Automobilinių tyrimų bendrovė HPI apklausė daugiau nei 1000 vairuotojų nuo 18 iki 65-erių metų amžiaus ir aptiko, kad maždaug 39 proc. vairuotojų patys kėlė agresiją kelyje. Tai, kad savo pyktį išliejo ant kitų vairuotojų, jie paaiškino „bloga diena“.

Beje, 3 proc. vairuotojų prisipažino, kad kelyje jie visuomet elgiasi aplinkiniams negailėdami pykčio ir agresijos.

Nerimą kelia ir kiti skaičiai. Pavyzdžiui, 22 proc. vairuotojų sakė, kad buvo kelyje išlipę iš automobilio, norėdami išsiaiškinti santykius su kito automobilio vairuotoju. 19 proc. vairuotojų apimti pykčio sekė kitą vairuotoją iki pat jo kelionės tikslo ar netgi namų, norėdami akistatos su prie vairo sėdinčiu žmogumi.

Tiesa, tyrėjai pastebi, kad čia vyrų ir moterų įpročiai skiriasi. Štai 23 proc. vyrų buvo išlipę iš automobilio ir ėjo aiškintis santykių čia ir dabar. Tą patį prisipažino dariusios 21 proc. moterų. Ir atvirkščiai – 20 proc. vairuojančių moterų kelyje supyko taip, kad sekė paskui svetimą žmogų iki jo kelionės tikslo. Taip pat elgėsi 18 proc. vyrų.

Kas sukelia agresiją

Paklausti, dėl ko ima eiti garas iš ausų, 28 proc. vairuotojų prisipažino, kad bene labiausaii juos erzina pavojingi lenkimai ir automobilio užkišimai. Penktadalis sakė, kad stipriausias neigiamas emocijas juos priverčia patirti tie, kurie važiuoja nesilaikydami saugaus atstumo iš galo.

Erzina vairuotojus ne tik aplinkinių veiksmai, bet ir keliai. Štai kas trečias vairuotojas pasisakė, kad kelyje tikrai užknisa duobės. Kas penktam nervai neatlaiko, jeigu tenka stovėti spūstyse.

16 proc. vairuotojų prisipažino, kad jų pyktį sukelia nuolatiniai kelių remonto darbai, o 10 proc. pirštu baksnojo į rūpesčius dėl stovėjimo vietų – per dideles kainas, vietų trūkumą. Galiausiai 8 proc. pasisakė, kad su keliais susijusios problemos jiems pykčio nekelia.

Kokių vairuotojų nemėgsta

HPI pasiklausė ir to, kuri vairuotojų grupė kelia didžiausią nepasitenkinimą. Paaiškėjo, kad daugiausiai prakeiksmų keliuose sulaukia furgonų vairuotojai – juos paminėjo 23 proc. vairuotojų.

19 proc. vairuotojų nurodė, kad kelyje erzina dviratininkai, o 11 proc. akcentavo, kad pyktį jiems kelia pavežėjimo tarnybų vairuotojai. Dar 8 proc. skundėsi dėl nerūpestingų pėsčiųjų.

Piktas vairuotojas

Kas trečias vairuotojas, paklaustas, kas sukėlė jo pyktį, prisipažino, kad susinervino dėl keleivių, dalijančių patarimus ir mokančių, kaip vairuoti. Dar 17 proc. neapsikentė dėl automobilio salone besiriejančių ir triukšmaujančių vaikų. Dar 11 proc. atviravo, kad juos supykdė automobilio garso aparatūrą reguliuoti puolę keleiviai, o 10 proc. sakė, kad susierzino dėl greta sėdinčių ir niekaip neužsičiaupiančių pakeleivių.

Skaičiuojama, kad 39 proc. vairuotojų su agresija kelyje teko susidurti daugiau nei kartą, o 23 proc. vairuotojų apie agresyvų, nepagarbiai besielgiantį ir pavojingai vairuojantį asmenį pranešė atitinkamoms tarnyboms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)