Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai teigė, jog vaikas saugos kėdutėje turėtų būti vežamas ne tik dėl to, kad tai numato saugumo reikalavimai, tačiau ir todėl, kad kėdutė nelaimės atveju vaiką gali apsaugoti nuo sužalojimų ir išgelbėti jo gyvybę.

„Vaikas eismo įvykio metu gali būti prispaustas, todėl saugos kėdutė nelaimės atveju gali padėti vaikui išvengti sužalojimų ar bent juos sumažinti. Visgi jei ji nėra pritaikyta pagal vaiko ūgį ir svorį, vaikas gali iškristi iš kėdutės ir būti labiau sužalotas“, – aiškino pareigūnai.

Policijos atstovai akcentavo, jog pagrindinis kriterijus pagal kurį reikia rinktis vaiko saugos kėdutę – jo ūgis ir svoris. Itin svarbu, kad kėdutė arba prisegimo sistema būtų parinkta pagal šiuos kriterijus, mat kitu atveju kėdutė gali tinkamai neatlikti savo funkcijos.

Reiktų prisiminti ir tai, kad vaikas, kuris turi būti vežamas specialioje automobilinėje kėdutėje, negali būti vežamas be jos net ir tada, kai yra užsegtas saugos diržas. Mat saugos diržas žmogų turėtų prilaikyti ir juosti petį bei dubenį, mažam vaikui užsegtas saugos diržas lies kaklą ir pilvą, o tai eismo įvykio metu vaiko ne tik neapsaugotų, bet galėtų ir dar labiau jam pakenkti.

Kaip žinoti, kuri tinkama

0 ir 0+ kėdutės skirtos naujagimiams. Nulinės grupės kėdutės yra pritaikytos vaikams iki 10 kg arba maždaug iki 9 mėnesių, tokia kėdutė automobilyje montuojama išilgai ant galinės automobilio sėdynės.

0+ kėdutės automobilyje montuojamos prieš jo važiavimo kryptį ir naudojamos vaikams nuo gimimo iki 13 kg arba maždaug 15 mėnesių. Tiesa, specialistai priminė, kad jei taip šią kėdutę montuosite ant priekinės automobilio sėdynės – privalote išjungti keleivio pusėje esantį oro pagalvės mechanizmą.

I automobilinių kėdučių grupė skirta savarankiškai sėdėti galintiems vaikams. Tokiose kėdutėse vaikas tvirtinamas penkių taškų saugos diržais arba specialiu saugos staliuku. Šios grupės kėdutės tvirtinamos automobilio diržais arba naudojant standžią fiksavimo sistemą.

II ir III grupės saugos kėdutės pritaikytos vaikams nuo 15 iki 36 kg, o jose vežamų vaikų ūgis gali siekti iki 150 cm.

Populiariausios III grupės kėdutės, dar vadinamos paaukštintomis sėdynėmis, yra be nugarėlės. Tokios saugos kėdutės yra skirtos vyresniems vaikams nuo 22 kg arba 7-8 metų. Visgi specialistai paaiškino, kad pagrindinis šių kėdučių minusas, jog jos vaiko visiškai neapsaugo nuo šoninio smūgio.

Universalūs variantai

Tam, kad nereiktų saugos kėdutės keisti kas pusmetį, gamintojai dažnai kėdutes pritaiko iškart kelioms grupėms. Dažniausiai būna sujungta 0+ ir I grupės, taip pat I, II ir III grupės. Be to yra galimybė pasirinkti kėdutę skirtą vaikams nuo 9 iki 36 kg.

Specialistai patarė, jog vaikišką kėdutę reikia keisti tada, kai vaiko svoris tampa per didelis arba jo galva aukštesnė už kėdutės nugarėlę. Jie taip pat ragino kuo ilgiau vaikus vežioti kėdutėse, kurios tvirtinamos nugarėle į priekį, mat tokia konstrukcija yra saugesnė. Nepatartina vaikų, kurie sveria mažiau nei 9 kg, vežti kėdutėje, pritvirtintoje veidu į priekį.

Nors vaikiškos kėdutės paskirtis – apsaugoti vaiką, svarbu nepamiršti, kad tokios funkcijos ji neatliks jei bus netinkamai pritvirtinta ar judės. Specialistai pastebėjo, jog tinkamai, pagal gamintojo instrukciją, pritvirtinta kėdutė bus stabili ir nejudės daugiau nei 2,5 cm į bet kurią pusę. Visgi jei judėjimas didesnis patartina pabandyti kėdutę pritvirtinti iš naujo, tačiau jokiais atvejais nepradėti kelionės, kai saugos kėdutė pritvirtinta netinkamai.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)