Pagal sandorį, FCA automobilių parko dalimi taps „Tesla Model 3“, „Model S“ ir „Model X“ modelių automobiliai – to FCA reikia, siekiant sumažinti savo gaminamų automobilių emisijų vidurkį, kad būtų lengviau atitikti ES normas.

Pagal Europos Sąjungos (ES) normas, automobiliai, kuriuos gamintojai parduos nuo 2020 iki 2021 m., turi išskirti anglies dioksido 95 g kilometrui. FCA automobiliai – „Fiat“, „Alfa Romeo“, „Ferrari“, „Maserati“ ir „Jeep“ modeliai – pernai vidutiniškai išskirdavo į aplinką 123 g CO2 vienam km, taigi, kaip rašo „Financial Times“, veikiausiai būtų sunku įgyvendinti 95 g CO2 kilometrui tikslą.

Reikalavimų dėl CO2 emisijų neįgyvendinantiems gamintojams teks mokėti baudas – 95 eurus už visų automobilių kiekvieną išskiriamą CO2 gramą kilometrui, viršijantį 95 g kilometrui. „Financial Times“ cituojamų analitikų teigimu, 2021 m. FCA grėstų apie 2 mlrd. eurų baudų, jei nepavyktų sumažinti kompanijos gaminamų automobilių CO2 emisijų.

Pagal ES taisykles, kompanijos gali pridėti prie savų automobilių emisijų savo šalies prekės ženklų emisijas, pvz., „Volkswagen“ gali suvienyti emisijų vidurkį su SEAT, „Skoda“ ir „Audi“, PSA („Peugeot“, „Citroen“ ir „Vauxhall“) irgi gali gali priimti tokį sprendimą. Leidžiama susivienyti ir su užsienio kompanijomis. Manoma, FCA ir „Tesla“ susitarimas bus pirmas tokio pobūdžio sandoris.

FCA pranešime rašoma, kad kampanija siekia mažinti visų savo gaminamų automobilių emisijas, taigi maksimaliai pasinaudos reguliuotojų siūlomomis galimybėmis. FCA pabrėžė – sumanymo su CO2 bendrinimu esmė – rasti veiksmingiausių būdų sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, o naujasis susitarimas suteiks galimybės tiekti pirkėjams jų pageidaujamą produkciją, o kompanijoms – atitikti reikalavimus su mažiausiomis įmanomomis išlaidomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)