Internautas, uždavęs šį klausimą viešai, cituoja Administracinių nusižengimų kodeksą. Jo 366 straipsnis pabrėžia, kad savivaldybių tarybų patvirtintų tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 140 eurų. Pakartotinai padarytas toks pats nusižengimas užtraukia didesnę baudą – 140-600 eurų.

Vilniaus miesto savivaldybės numatytose taisyklėse pabrėžiama, kad draudžiama plauti transporto priemones gatvėse, aikštėse, parkuose, skveruose, paplūdimiuose, prie upių, ežerų, gyvenamųjų namų kiemuose ir kitose tam tikslui nepritaikytose ar neskirtose vietose, dulkinti, purtyti kilimėlius ar kitaip valyti transporto priemones, ar atskiras jų dalis, mechanizmus. Už šį nusižengimą skiriama bauda – iki 600 eurų.

Veiksmus suderino

Nuplauti karinę techniką pasišovęs plovyklų tinklas „Švaros broliai“ įrengė laikiną plovyklą greta „Forum Palace“ esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse. Plovimo darbus bendrovės specialistai pradėjo penktadienį, 8 val. ryte, ir pažadėjo baigti 20 val. Per 12 valandų buvo numatyta nuplauti 80 vienetų karinės technikos.

Gabrielius Česonis, „Švaros brolių“ rinkodaros vadovas, akcentavo, kad akcijai buvo ruošiamasi iki smulkmenų, o reikalingi leidimai bei veiksmai buvo suderinti su atsakingomis institucijomis.

Jis pasakojo, kad didelių gabaritų karinė technika buvo plaunama po atviru dangumi laikinoje specialioje mobilioje plovykloje.

„Ji atitinka visus tokio pobūdžio paslaugų teikimui keliamus reikalavimus. Pastatytas elektros generatorius, atvežtas vanduo, parūpinta plovimui ir valymui skirta technika ir priemonės. Taip pat nuolat vykdomas nuotekų surinkimas – aikštelės plotas aptvertas borteliais, smėlio maišais, nuotekos nukreiptos į lietaus kanalizacijos šulinį, kuris nuo bendros sistemos yra užblokuotas trimis lygiais, iš šulinio visas vanduo nuolat pumpuojamas į kilnojamą talpyklą, o jos turinys vežamas utilizuoti“ - kalbėjo bendrovės atstovas.

Šimtmečio paradui ruošiama karinė technika

Leidimo nedavė

Visgi Vilniaus miesto savivaldybė, išdavusi leidimą Lietuvos kariuomenės šimtmečio minėjimo renginiams, paradui ir gatvių užtvėrimui, akcentavo, kad karinės technikos plovimui leidimo nedavė.

Agnė Vilkončiūtė, savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotoja, neslėpė, kad leidimo, išduoto renginio organizatoriams, yra jos parašas.

„Leidimas išduotas renginiui, taip pat – eismo ribojimui. Savivaldybės žmonės padeda uždaryti gatves, taip pat, padeda viešinti informaciją apie eismo ribojimus ir pan.“, – aiškino A. Vilkončiūtė.

Visgi ji pabrėžė, kad leidimas renginiui nelygus leidimui plauti transporto priemones viešoje vietoje.

„Savivaldybė apie tai nėra informuota ir leidimų tam neišdavė. Organizatoriai turi teisę organizuoti renginį pagal jiems išduotą leidimą, tačiau jokiu būdu ne plauti techniką viešoje vietoje. Tokiems dalykams leidimo tikrai neišduodame“, – pabrėžė pašnekovė.

Specialistė akcentavo, kad susirinkimų ir susitikimų dėl šeštadienį laukiančio renginio netrūko, derinimas neapsiribojo parašo uždėjimu ant reikalingų dokumentų.

„Skamba tikrai nejuokingai, nes neleidžiame plauti automobilių viešoje vietoje. Jeigu žmonės rašytų skundus, būtų skiriamos baudos“, – kalbėjo žinovė.

Tiesa, kokio dydžio bauda galėtų būti skirta, A. Vilkončiūtė prognozuoti nedrįso. Anot jos, reikėtų skaičiavimų, kuriais būtų įvertinta, kas padaryta.

Vadina nesusipratimu

Gintautas Ciunis, kapitonas, Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovas, pabrėžė, kad Vilniaus miesto savivaldybė yra išdavusi leidimą ir šimtmečio minėjimo renginiui, ir renginio paruošiamiesiems darbams. Pasak jo, reikėtų peržiūrėti dokumentus, kad būtų patikrinta, ką reiškia „paruošiamieji“ darbai, mat, abejojo pašnekovas, vargu ar savivaldybė galėtų išduoti atskirą leidimą technikai plauti.

„Būtų tikrai keista. Reikėtų atsisėsti ir „pasikelti“ dokumentus, kad matytume, kas įeina į paruošiamųjų darbų sąvoką, tačiau čia, greičiausiai, bus tik biurokratinė smulkmena“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis pabrėžė, kad nieko nuostabaus, kad įprastai vairuotojai už analogiškus veiksmus gali sulaukti nemenkų baudų, mat jie nepasirūpina, kad aplinka nebūtų teršiama.

„Šiuo atveju visas vanduo, viskas surenkama, nepatenka net į bendrą kanalizaciją ir aplinka nėra teršiama. Galbūt tie, kurie skundžiasi, nežino, kad visos atliekos surenkamos. Įsivaizduokite, jei to nedarytume ir viskas nuo 80 karinės technikos vienetų patektų į aplinką – tikra ekologinė nelaimė būtų“, – pabrėžė G. Ciunis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (348)