Draudėjų asociacija skaičiuoja, kad privalomasis draudimas per pora metų pabrango kone 50 proc., kai kam dar smarkiau. Ir neatmeta, kad tai ne pabaiga, nes didėja neturtinės žalos suma, kurią bus galima prisiteisti iš draudikų: nuo 5 tūkstančių iki 5 milijonų.

„Tiesiog mūsų pozicija yra tokia, kad tiek Lietuvos bankas, tiek Konkurencijos taryba turėtų atidžiai prižiūrėti būtent civilines draudimo kainas, jų kilimą. Tai yra ne nereguliuojama sritis. Šią kainą reguliuoja konkurencija, tai tiesiog norėtųsi, kad ta konkurencija būtų reali Lietuvoje“, – sako Draudėjų asociacijos direktorius Tomas Paulauskas.

Draudikai sako, kad įmokos iki šiol augo dėl didėjančių avarijų žalos sumų. Tačiau ramina: kainos dėl galimybės daugiau gauti moralinės kompensacijos bent jau kol kas nedidės.

Esą teks palaukti kokia susiformuos teismų praktika, kiek bus padaroma avarijų.

Šiuo metu draudimo bendrovės paprastai neturtinės žalos išmoka vidutiniškai po kelis tūkstančius eurų. Jei teismai priteisia virš 5 tūkstančių, likusią sumą tenka padengti kaltininkui.

Draudimo ekspertai ragina susitaikyti su tuo, kad po kelerių metų drausti automobilį gali kainuoti ir dvigubai brangiau.

Nauja neturtinės žalos riba galios tik naujai sudaromoms sutartims.