Iš viso antrąjį metų ketvirtį Lietuvoje buvo sudaryta 124,4 tūkst. sandorių dėl naujų ir naudotų automobilių. Naudotiems, pirmą kartą įvežtiems į Lietuvą, teko 44,5 tūkst. sandorių, dėl Lietuvoje perparduodamų automobilių sudaryta 69,1 tūkst. sandorių, dar 10,6 tūkst. sandorių sudaryta dėl naujų automobilių.

Sandorių dėl naudotų automobilių per antrą šių metų ketvirtį Lietuvoje sudaryta maždaug 7 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu. Nepaisant to, matyti, kad judesys vidaus rinkoje lėtėja, mat skirtumas tarp šių metų antrojo ketvirčio ir praėjusių metų to paties laikotarpio – vos 0,8 proc. Atvežtų iš užsienio automobilių skaičiaus šių metų antrą ketvirtį palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai išaugo 13,7 proc.

„Tą galima paaiškinti labai paprastai: lietuviui automobilis yra antras pirkinys po būsto ir jie užuot pirkę vidaus rinkoje, atsiveža iš užsienio ar perka tokius. Tai liudija ir tai, kad iš užsienio pastoviai registracijai į Lietuvą antrą metų ketvirtį įvežta 13 proc. daugiau naudotų automobilių“, - teigė transporto skelbimų portalo „Autoplius.lt“ komunikacijos vadovas Matas Buzelis.

Brangesni nei pernai

Šalys, iš kurios atsivežami automobiliai, nesikeičia. Dažniausia kilmės šalis yra Vokietija, o JAV, iš kurios automobilius importuoti lietuviai pamėgo pastaruoju metu, sudaro vos 4 proc. naujų automobilių importo.

Vertinant vidutinę naudotų automobilių kainą, už jį tenka pakloti apie 3600 eurų. M. Buzelis pastebi, kad jeigu antrąjį ketvirtį lygintume su ankstesnių metų antruoju ketvirčiu, naudoti automobiliai būtų šiemet būtų 300 eurų brangesni. Tačiau vertinant pokyčius šiemet, pabrėžia ekspertas, naudotų automobilių kainos nesvyruoja ir nei pinga, nei brangsta.

Tarp populiariausių markių - „Volkswagen“, „Audi“, „Opel“, BMW ir „Toyota“. Gausiausiai, rodo „Autoplius.lt“ duomenys, augo „Volkswagen“ markės automobilių skaičius - 14,3 proc. Ūgtelėjo ir „Audi“ importas – 7,4 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu. BMW skaičius antrą metų ketvirtį išaugo 11,8 proc. „Toyota“ ženklo modeliu augimas antrą šių metų ketvirtį siekė 9 proc.

Populiariausi naudoti modeliai

  1. „Volkswagen Passat“
  2. „Audi A6“
  3. „Volkswagen Golf/Rabbit“
  4. „Audi A4“
  5. BMW 5 serija
  6. BMW 3 serija
  7. „Opel Zafira“
  8. „Opel Astra“
  9. „Mercedes-Benz E klasė“
  10. „Toyota Avensis“

Lyderiai, kurie į Lietuvą neužsuks

Kalbėdamas apie naujus automobilius M.Buzelis akcentavo, kad per balandį-birželį Lietuvoje buvo parduota 10,6 tūkst. naujų automobilių. Tai 30,2 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Visgi ši statistika, pabrėžė ekspertas, yra neatmetus reeksporto.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, kad iš visų šių naujų automobilių – 2,9 tūkst. yra „Fiat“ markės modeliai. Žinant, kad šis ženklas yra reeksporto lyderis, vargu, ar visi šie automobiliai pasieks Lietuvos kelius“, - sakė jis.

Populiariausi nauji automobiliai

  1. „Fiat 500“
  2. „Fiat Tipo“
  3. „Fiat 500X“
  4. „Škoda Octavia“
  5. „Volkswagen Passat“
  6. „Toyota CH-R“
  7. „Fiat Ducato“
  8. „Toyota RAV4“
  9. „Kia Sportage“
  10. „Volkswagen Golf“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)