Artėjant „Brexit“ terminui – 2019 metų kovo 29-ajai – aiškėja vis daugiau detalių, kurios JK gyventojams turės tiesioginę įtaką.

Nacionalinio audito biuro (National Audit Office, NAO) kontrolieriai įspėja, kad derybininkams neradus bendro sutarimo dėl JK išduotų vairuotojų pažymėjimų, šie dokumentai ES šalių keliuose bus laikomi negaliojančiais ir už tai grės teisinė atsakomybė.

Pavyzdžiui, keliaujant į Lietuvą automobiliu ir pareigūnams jį sustabdžius patikrinimui Prancūzijoje, tektų mokėti baudą už vairavimą be galiojančio dokumento pagal šios šalies įstatymus.

Norint išvengti tokių situacijų, „Brexit“ derybininkams teks susitarti dėl JK išduotų vairuotojų pažymėjimų pripažinimo kitose ES šalyse, o nepavykus to padaryti, į bendrijos šalis automobiliais keliaujantiems JK gyventojams teks laikyti 1968 metais Vienoje priimtos kelių eismo konvencijos, kuri iš kiekvieno svetimšalio reikalauja tarptautinio vairavimo leidimo.

Šis leidimas kainuoja apie 5,50 svarų sterlingų ir galioja 3 metus nuo išdavimo.

Už britiškų vairuotojų pripažinimą ES šalyse po „Brexit“ atsakingas JK vyriausybės transporto departamentas, anot BBC, jis ruošiasi abiem galimiems variantams.

Jeigu pažymėjimai nebus pripažinti galiojančiais, jau pirmaisiais metais po „Brexit“ Britanijoje teks išduoti apie 7 mln. Vienos konvenciją atitinkančių dokumentų.

Šiuo metu britiški vairuotojo pažymėjimai galioja ne tik ES, bet ir kitose Šengeno šalyse – Norvegijoje, Šveicarijoje, Lichtenšteine ir Islandijoje.

Transporto departamentas tikina, kad dedamos milžiniškos pajėgos, kad iki „Brexit“ abi šalys spėtų susitarti ir vairuoti ES keliuose su britišku pažymėjimu būtų galima nepatyrus jokių papildomų rūpesčių.