Antradienį teisininkai San Francisko apygardos teismui pateikė konfidencialius „Volkswagen“ dokumentus ir suformulavo naujus kaltinimus automobilių koncernui detales tiekusiai bendrovei.

„Volkswagen“ atsisakė komentuoti situaciją, bet nurodė, kad nauji duomenys neturės poveikio multimilijoniniam ieškiniui, kuriame bendrovė bylinėjasi su gyventojais, įsigijusiais jos automobilių su suklastota išmetamųjų dujų fiksavimo įranga.

Dauguma prieš „Bosch“ nukreiptų kaltinimų neviešinami, kadangi „Volkswagen“ dokumentai pažymėti slaptumo žyma. „Bosch“ atstovė teigė, kad bendrovė kaltinimus vertina rimtai ir prisidės prie tyrimo, tačiau susilaikė nuo platesnių komentarų.

Dokumentuose užfiksuotas susirašinėjimas tarp „Bosch“, „Volkswagen“ ir JAV institucijų. Teisininkų teigimu, sprendžiant iš vieno 2011 m. Kalifornijos oro išteklių tarnybai išsiųsto elektroninio laiško turinio akivaizdu, kad „Bosch“ puikiai suprato, ką JAV agentūros leidžia ir ko ne, ir kokių priemonių bendrovė ėmėsi siekdama padėti „Volkswagen“.

„Bosch“ emisijų klastojimo procese atliko labai svarbų vaidmenį ir iš to smarkiai pasipelnė“, – teigiama teisininkų pranešime.

„Bosch“ gamina elektroninius variklių valdymo įrenginius, kartais dar vadinamus variklių „smegenimis“, kuriuos tiekia gerai žinomiems automobilių gamintojams, tarp jų – ir „Volkswagen“. Variklių valdymo įrenginiai pritaikomi atskirai kiekvienam gamintojui ir automobilių modeliui.

Teisininkų teigimu, „Bosch“ ir „Volkswagen“ dirbo „ranka rankon“ kurdami melagingus duomenis apie išmetamųjų dujų emisiją rodančią automobilių programinę įrangą. Tokia įranga esą kurta metų metus glaudžiai bendradarbiaujant abiem bendrovėms.

„Negali būti, kad „Bosch“ nežinojo, jog tokia programinė įranga bus panaudota apgaulės tikslais“, – teigė teisininkai.

„Bosch“ vadovas Volkmaras Denneris sausį sakė, kad bendrovėje pradėtas vidinis tyrimas ir pasiruošta bendradarbiauti su atitinkamomis institucijomis. Balandį pranešta, kad „Bosch“ atidėjo 650 mln. eurų padengti galimoms bylinėjimosi išlaidoms, taip pat ir toms, kurias patirs dėl besitęsiančio „Volkswagen“ išmetamųjų dujų emisijų skandalo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)