Birželio pabaigoje buvo fiksuojamas didžiausias paskolų automobiliui skaičius per visą JAV istoriją – automobilių įsigijimui pasiskolinta 1,1 trilijono dolerių (0,99 trilijono Eur), teigiama Niujorke esančio Federalinio rezervų bankų ketvirčio ataskaitoje. Kokios dar amerikiečių nuodėmės? Pirkiniai kredito kortele.

Nors būsto paskolų amerikiečiai antrąjį metų ketvirtį ir ėmė mažiau, daugiau skolinosi transporto priemonių įsigijimui, tad bendra namų ūkio skola išliko kaip ir nepakitusi. Pirmą kartą istorijoje sumažėjo paskolų studijoms.

Noras įsigyti naują automobilį amerikiečiams būdingas jau kurį laiką, tad paskolų šuolis tarsi ir nebuvo itin netikėtas. Vis dėlto, nepaisant automobilių gamintojų džiaugsmo, šiuo skaičius derėtų vertinti atsargiai.

Ekspertų nuomonės šiuo klausimu nesutampa – vieni teigia, kad naujų automobilių pardavimai greitai gali sumenkti, o kiti įsitikę, kad jie augs ir toliau. Kaip ten bebūtų, augimas fiksuojamas jau keleri metai iš eilės. Prie to prisidėjo ir palankios skolinimosi sąlygos – itin mažos palūkanos.

Antrąjį šių metų ketvirtį automobilių pirkėjai transporto priemonių paskolų portfelį papildė dar 32 mlrd. dolerių (28,89 mlrd. Eur, fiksuotas 3 proc. augimas). Bendra suma tapo 97 mlrd. dolerių (87,56 mlrd. Eur) didesnė nei prieš metus.

Liepą didesnius šalies bankus kontroliuojančios žinybos ekspertai išplatino perspėjimą dėl išaugusios kredito rizikos skolinimosi transporto priemonių įsigijimui sektoriuje. Pabrėžiama, kad problemą dar pagilina netiesioginės paskolos, kuriomis pasirūpina automobilių pardavėjai. Riziką dar padidina ir konkurencija tarp didžiųjų bankų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)