Skelbiama, kad skaudžiausiai – 1,01 mlrd. eurų bauda – nubaustas „Daimler“. DAF teks susimokėti 752,7 mln. eurų. Pasiekus susitarimą su Europos Komisija, potencialios baudos buvo sumažintos mažiausiai 10 proc.

Volvo AB“ ir jai priklausantis „Renault“ sunkvežimių prekės ženklas bus priversti pinigines paploninti 670,4 mln. eurų, o „CHH Industrial“ priklausantis „Iveco“ – 494,6 mln. eurų.

„Skelbiama, kad baudos tokios įspūdingos, nes susijusios su labai didele rinka, o susitarimas galiojo labai ilgą laiką“, – antradienį Briuselyje sakė Europos Sąjungos konkurencijos komisarė Margrethe Vestager.

Anot komisarės, sunkvežimių gamintojų susitarimas dėl kainos susijęs su devyniais iš dešimties vidutinių ir sunkiųjų sunkvežimių, parduotų Europoje.

Automobilių pramonė pastaruoju metu sulaukia konkurencijos prievaizdų dėmesio visame pasaulyje.

Volkswagen“ priklausantis „Scania“ atsisakė tartis, todėl bauda jai greičiausiai gresia ateityje, pabrėžia Europos Komisijos atstovai. „Scania“ pareiškime tvirtinama, kad bendrovė bendradarbiavo su Europos Sąjunga ir negali pasakyti, kas laukia toliau.

„Bendrovė nepritaria Komisijos išvadoms dėl tyrimo rezultatų“, – teigia „Scania“ atstovė Susanna Berlin.

Taip pat „Volkswagen“ priklausanti MAN SE išvengė baudų, tapusi pirmąja bendrove, informavusia ES pareigūnus apie kartelinį susitarimą.

Dar 1997 metais bendrovės sutarė dėl gamyklinės sunkvežimio kainos ir koordinavo veiksmus, susijusius su naujomis emisijų technologijomis, teigia Europos Sąjungos pareigūnai. Pabrėžiama, kad bendrovės nesistengė klastoti ar vengti taršos reikalavimų.

Didžiulės baudos už kartelinius susitarimus – pagrindinis Europos Komisijos ginklas, kuriuo ji baudžia bendroves, sukčiaujančias nustatant kainas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)