Tačiau „Jaguar-Land Rover“ kompanija visgi nutarė pamėginti savo laimę. Britai padavė kompaniją „Jiangling Motor“ į teismą už tai, kad kinai pardavinėja „Land Rover Range Rover Evoque“ visureigio kopiją, pavadintą „Landwind X7“. Britų kompanijos atstovas spaudai „Reuters“ informacijos agentūrai sakė, kad Pekino rytinio Chaoyango rajono teismas jau įteikė „Jiangling Motors“ šaukimą į teismą.

Kiti automobilių gamintojai jau nuleido rankas ir nebekreipia dėmesio į jų kopijuojamus automobilius dar ir dėl to, kad baiminasi prarasti savo pirkėjus. Mat Kinijos visuomenė dažnai mano, kad be reikalo yra puolami jų vietiniai gamintojai ir nebenori pirkti užsipuolusių gamintojų produkcijos. Tačiau „Jaguar-Land Rover“ nutarė surizikuoti.

Šis teismo procesas akylai stebimas ir svarbus, nes jeigu britams pavyktų laimėti, kiti automobilių gamintojai taip pat inicijuotų savuosius teismo procesus.

„Landwind X7“ visureigis rinkoje debiutavo pernai lapkritį, nuo „Range Rover Evoque“ jis skiriasi tik keletu detalių. Įdomu tai, kad Kinijoje prekyboje yra ir detalių rinkiniai, kuriuos sumontavus į savo „Landwind X7“ visureigius, jie tampa identiški britiškajam modeliui. Pakete yra britiški užrašai, kitokios radiatoriaus aušinimo detalės ir dar kelios dalys. Šis rinkinys kainuoja vos dvidešimt eurų.

„Landwind X7“ kainuoja 3 kartus pigiau, negu britų visureigis. „Jaguar-Land Rover“ jau susitarė su kinų kompanija, kad jų modelis nebus parduodamas Brazilijos rinkoje, kur kinai neseniai atidarė atstovybę. Tad „Landwind X7“ bus galima įsigyti tik vietinėje Kinijos rinkoje, jis nebus eksportuojamas į kitas šalis.
Automobilis „LandWind X7“

Tiesa, laimėti prieš kinus vienam automobilių gamintojui vis dėlto pavyko. Tai – japonų „Honda“ kompanija. Teismo procesai truko net 12 metų, bet japonai įrodė, kad nedidelė Kinijos automobilių gamintoja pardavinėjo automobilius, identiškus „Honda CR-V“ modeliui.

Kaip rašo Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“, šios šalies kompanija turėjo „Hondai“ sumokėti 2 milijonų eurų kompensaciją, nors japonai norėjo prisiteisti 50 milijonų. Per tuos dvylika metų kinai iš japoniško automobilio klono uždirbo šimtus kartų didesnę sumą pinigų.

„Jaguar-Land Rover“ ir „Jiangling Motor“ teismas taip pat gali tęstis dešimtetį ir nėra jokių garantijų, kad plagijavimo faktą pavyks įrodyti.

„Piko minutės“ transliuojamos pirmadieniais ir trečiadieniais 7.45 val.