JAV automobilių bendrovė akcijos krenta jau trečia diena iš eilės, nuo trečiadienio, kai buvo paskelbta, esą bendrovė falsifikavusi degalų sąnaudų duomenis daugiau nei 600 tūkst. automobilių, parduotų Japonijoje.

Ketvirtadienį Japonijos valdžia atliko kratas būstinėje Tokijuje ir bendrovės tyrimų centre ir dabar reikalauja, kad bendrovė artimiausiomis savaitėmis pateiktų išsamią ataskaitą. „Mitsubishi“ akcijos šiuo metu yra 40 proc. pigesnės nei iki pranešimų apie kai kurių modelių techninių rodiklių falsifikavimą.

Japonijos elektronikos milžinės „Sony“ akcijos penktadienį atpigo 1,7 proc. Bendrovė beveik 10 proc. sumažino savo ankstesnę 2016 m. pelno prognozę, daugiausia dėl vienkartinių mokesčių. Kitą savaitę „Sony“ pateiks savo finansinių rezultatų ataskaitą.

Japonijos „Nikkei“ indeksas ankstyvoje penktadienio prekyboje kilstelėjo 1,2 proc., iki 17572,49 punkto.

Bet kitose Azijos rinkose pastebimas akcijų vertės nuosmukis. Pietų Korėjos akcijų indeksas „Kospi“ smuko 0,33 proc., iki 2015,49 punkto. Australijos akcijų indeksas „S&P/ASX 200“ savaitę baigė 0,69 proc. smukimu ir siekė 5236,39 punkto. Kinijos akcijų indeksas „Shanghai Composite“ nukrito 0,38 proc., iki 2940,96 punkto. Honkongo „Hang Seng“ indeksas smuko 0,9 proc., iki 21422,99 punkto.

Skandalas plečiasi

Tuo metu skandalas dėl degalų sąnaudų duomenų falsifikavimo plečiasi, nes bendrovė pranešė, kad į jį gali būti įpainioti dar daugiau jos gaminamų modelių, informuoja BBC.

Per spaudos konferenciją „Mitsubishi Motors“ prezidentas Tetsuras Aikawa pareiškė, kad gali būti daugiau nei anksčiau manyta modelių, kurių degalų sąnaudų duomenys neatitiko tikrųjų automobilių emisijos normų.

JAV nacionalinė kelių eismo saugumo administracija (National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA) paprašė bendrovės pateikti daugiau informacijos apie JAV parduotus automobilius.

Trečiadienį „Mitsubishi Motors“ prisipažino teikusi melagingus duomenis apie degalų sunaudojimo rodiklius 625 tūkst. automobilių, parduodamų Japonijoje, įskaitant „eK Wagon“ ir „eK Space“, taip pat „Dayz“ ir „Dayz Roox“ modelius, kuriuos „Mitsubishi“ gamino „Nissan“ bendrovei.

„Baiminamės, kad yra dar daugiau automobilių modelių, kurių degalų sunaudojimo rodikliai buvo apskaičiuoti neteisingai“, – sakė bendrovės prezidentas.

Ketvirtadienį Japonijos valdžia atliko kratas būstinėje Tokijuje ir bendrovės tyrimų centre ir dabar reikalauja, kad bendrovė iki balandžio 27 dienos pateiktų išsamią ataskaitą.

Penktadienį šalies transporto ministras Keiichi Ishii iškėlė klausimą dėl galimybės išpirkti minėtus modelius, kaip kad nusprendė pasielgti „Volkswagen“, susitarusi su JAV valdžia dėl dalies dyzelinių automobilių išpirkimo: koncernas pasiūlė išpirkti beveik 500 tūkst. dyzelinių automobilių, kuriuose buvo įdiegta sudėtinga programinė įranga, pagerinanti teršalų emisijos rodiklius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją