Prieigos bus įrengtos magistralėje Vilnius–Kaunas–Klaipėda ir kelyje „Via Baltica“. Tai gerokai padidins galimybes naudotis elektromobiliais Lietuvos teritorijoje. Tiesa, kol kas nėra aiškios konkrečios vietos, kur bus galima elektromobilius įkrauti.

„Šiame etape rengiama prieigų įdiegimo konkurso techninė specifikacija, todėl galutinai patvirtintų tikslių vietų paskelbti negalime. Tačiau konkrečios prieigų vietos remsis Viešųjų elektromobilių įkrovimo prieigų planu“, – sako Susisiekimo ministerijos atstovas Evaldas Tamariūnas.

Numatoma, kad 17 prieigų įrengimui prireiks beveik pusantro milijono eurų (1,49 mln. Eur). Reikalingas lėšas skirs ES.

Tiks visiems automobiliams

Skirtingi gamintojai naudoja skirtingas jungtis akumuliatoriams įkrauti. Teigiama, kad įrengiant įkrovos stotelės į tai bus atsižvelgta ir problemų nekils nė vieno gamintojo automobilio savininkui.

„Planuojamose prieigose bus sukurta galimybė krautis visų tipų elektromobiliams, įskaitant ir europietiško standarto - IEC62196 mode-3 type-2 (didesnės kaip 22 kW galios), CHAdeMO / JEVS G105 ir Combo-2“, - sako E. Tamariūnas.

Naudojant „Combo 2“ standartą galima įkrauti Europos ir JAV automobilių gamintojų transporto priemones - „Audi“, „BMW“, „Daimler“, „Ford“, „GM“, „Porsche“ ir „VW“.

„CHAdeMO“ jungtis tinkama įkrauti Japonijos gamintojų ir jų partnerių transporto priemones - „Nissan“, „Toyota“, „Mitsubishi“, „Kia“ ir „Citroen“, „Peugeot“.

Naudojant standartus „Mode3“ ir „Type 2“ įkraunami daugelio Europos, JAV ir Japonijos gamintojų Europos rinkai gaminami elektromobiliai. Paprastai tokia jungtis elektromobilyje yra įrengiama kaip papildoma šalia „Combo 2“ arba „CHAdeMO“ jungties.

Tikimasi, kad iki 2025 m. visi įregistruoti nauji elektromobiliai Lietuvoje sudarys 10 proc. visų per metus parduodamų naujų automobilių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)