Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje duomenimis, jaunesnių nei 25 m. vairuotojų avarijų statistika 2015 m. išliko stabili. Kaip ir 2014 m., avarijų dalis, kurių dalyviais tapo jaunieji vairuotojai, sudaro apie 10 proc. visų incidentų. Tačiau vidutinė vieno incidento žala per praeitus metus sumažėjo 51 euru, rašoma pranešime spaudai.

„Vidutinė vienos avarijos žala, į kurią papuola jaunesnis nei 25 m. jaunuolis, pernai metais siekė 809 eurus. 2014 m. vidutinė tokių incidentų sukelta žala buvo 860 eurų. Pastebima, kad tikimybė pakliūti į avariją ypač didelė pirmuosius metus po teisių išsilaikymo. Nesvarbu, ar vairuotojui 20 metų ar 45. Tai susiję su pasitikėjimo trūkumu, nemokėjimu kelyje daryti greitų sprendimų. Nepatyrę vairuotojai gali sankryžoje paskutinę minutę apsispręsti pasukti arba sugalvoti staigiai stabdyti.

Dar viena tokių avarijų priežastis – saugaus atstumo nesilaikymas“ – teigia „ERGO Insurance“ Lietuvoje transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas.

Iš viso per 2015 m. registruota beveik 13 tūkst. eismo įvykių, kurių sukelta žala siekia daugiau nei 10 mln. eurų. Iš jų daugiau nei 1200 avarijų dalyviais tapo jaunesni nei 25 m. vairuotojai. Šių avarijų sukelta žala siekia daugiau nei 1 mln. eurų sumą.

„Per pirmuosius savarankiško vairavimo metus vairuotojai išmoksta tokių dalykų, kaip situacijos prognozavimas, pradeda jausti ne tik savo automobilio, bet ir kitų automobilių, stovėjimo aikštelių gabaritus, taip pat įgyja užtikrintumo. Vairuojant labai svarbu matyti bendrą vaizdą, jausti, kaip gali pasielgti šalia važiuojantis automobilis, o nepatyrę vairuotojai būna taip susikoncentravę į savo vairavimą, kad tokių dalykų nemato“, – teigia R. Bieliauskas, tačiau kartu pastebi, kad per didelis pasitikėjimas savo jėgomis, per didelio greičio pasirinkimas taip pat tampa dažna avarijų priežastimi jaunimo tarpe. „Tiesa, įžūlių ir per daug pasitikinčių vairuotojų yra mažiau, bet jų sukeltų avarijų pasekmės būna daug liūdnesnės“.

Draudikai pataria net prieš pusmetį ar metus teises gavusiems vairuotojams retkarčiais paprašyti pagalbos vyresnių ir labiau patyrusių vairuotojų, kurie pastebėtų jų vairavimo ypatumus, pasakytų, kokios klaidos daromos.

„Pasnigus pirmajam sniegui, labai naudinga savo vairavimo įgūdžius išbandyti specialiose vairavimo mokyklų aikštelėse ar net kelias valandas pavažinėti su instruktoriumi. Ypač šis patarimas galioja tiems, kurie teises laikėsi šiltuoju sezonu ir nėra vairavę kitokiomis oro sąlygomis“, – teigia Raimondas Bieliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)