Šeštadienį po dviejų dienų viešnagės Bolivijoje lenktynininkai grįžo į Argentiną, taikydami į Saltoje laukiantį poilsio dienos bivaką.

Pakeliui į jį reikėjo sukarti 817 km. 336 km sudarė dviejų dalių greičio ruožas, atskirtas neįskaitinio pervažiavimo per Bolivijos ir Argentinos sieną.

O už jos atsivėrė tikras vandens pragaras: liūtis ir žaibiškai patvinusios upės.

Greičiausiems motociklininkams pasiekus finišą, ralio rengėjai paskelbė pristabdantys lenktynes dėl antroje greičio ruožo dalyje Argentinoje trasą plakančios audros. Pranešta, kad dėl gausaus lietaus upėse ties greičio ruožo pabaiga staigiai pakilo vandens lygis.

Paskutiniais duomenimis, į antrą greičio ruožo dalį nespėję pajudėti motociklininkai viena kolona nukreipti į finišą saugesniu maršrutu. Tuo metu automobilių įskaitos dalyviai, tarp kurių yra trys Lietuvos ekipažai, turėjo skverbtis per vandens sieną: jiems leista tęsti lenktynes.

Benediktas Vanagas ir lenkas Sebastianas Rozwadowskis („Toyota Hilux Overdrive“) šeštadienį startavo 33-i. Penktą (iš aštuonių) kontrolės punktą, po kurio seka 80 km pervažiavimas, jie pasiekė palypėję iki 28-os vietos.

Prieš tai palydovinė sistema neužfiksavo lietuvio viename iš kontrolės punktų, bet tai galėjo lemti ryšio sutrikimai.

Po pervažiavimo ekipažai startavo tokia tvarka, kokia užbaigė pirmą greičio ruožo pusę. Antrojoje B. Vanagas prarado kelias pozicijas ir finišavo 32-as. Distanciją jis įveikė 37 min. 29 sek. lėčiau nei etapo nugalėtojas.

Benediktas Vanagas

Iškart po B. Vanago – iš 35-os vietos – į trasą išvažiavo Antano Juknevičiaus ir Mindaugo Slapšio („Toyota Hilux Overdrive“) tandemas, kuriam gaišti brangų laiką teko jau pačioje distancijos pradžioje.

Nuvažiavus vos 2 km nutrūko variklio dirželis. Šalindamas gedimą, ekipažas išbarstė apie pusvalandį.

Dėl gaišaties A. Juknevičius nusirito į patį automobilių vilkstinės galą: pirmame kontrolės punkte A. Juknevičiaus laikas buvo tik 88-as. Ketvirtajame jis buvo klasifikuojamas 73-ioje vietoje, o penktajame – 69-oje.

Persikėlus į Argentiną, lietuvis toliau taisė nesėkmės starte sugadintą situaciją ir septintame kontrolės punkte buvo jau 61-as.

Iki finišo A. Juknevičius spėjo susigrąžinti dar kelias pozicijas ir užėmė 58-ą vietą, lyderiui pralaimėjęs pusantros valandos.

Antanas Juknevičius (G. Kropio nuotr.)

Tarp A. Juknevičiaus distancijos pabaigoje aplenktų ekipažų atsidūrė ir Vaidotas Žala su Sauliumi Jurgelėnu („Seat Leon Dakar“).

„Agrorodeo“ duetas lenktynes pradėjo 49-as ir pirmoje greičio ruožo dalyje sugebėjo pakilti į 43-ią poziciją.

Bet etapo tęsinys nebuvo toks sėkmingas: komanda pranešė, kad sportininkams kaprizus ėmė rodyti turbina, todėl tempą teks sulėtinti.

Rezultatai iš karto tai atspindėjo. Septintą kontrolės punktą V. Žala pasiekė papildomai praradęs apie 15 min. ir nukrito į 54-ą vietą. Etapą Lietuvos lenktynininkas užbaigė 62-as, trasoje sugaišęs kiek daugiau nei 6 min. ilgiau už A. Juknevičių.

Vaidotas Žala

Rezultatų gyvai šaltinis: http://dakar.rally-video.eu.

Dramatišką kovą rikiuotės priešakyje laimėjo ispanas Carlosas Sainzas. Jis tik antroje greičio ruožo dalyje pranoko nuo starto pirmavusį kitą „Peugeot“ atstovą, prancūzą Sebastianą Loebą, kuriam galiausiai iki pergalės pritrūko 38 sek.

Bendrosios įskaitos viršūnėje tik vieną dieną pasisvečiavęs dar vienas „Peugeot“ prancūzas Stephane'as Peterhanselis šįkart į komandos draugų dvikovą neįsiterpė, o prieš finišą pats buvo aplenktas katariečio Nassero Al-Attiyah („Mini“).

Automobilių įskaita

1.Sebastianas LoebasPrancūzija„Peugeot“21 val. 46 min. 28 sek.
2.Stephane'as PeterhanselisPrancūzija„Peugeot“atsilieka 2 min. 22 sek.
3.Carlosas SainzasIspanija„Peugeot“4:50
4.Nasseras Al-AttiyahKataras„Mini“17:36
5.Mikko HirvonenasSuomija„Mini“32:53
6.Ginielis de VilliersasPietų Afrika„Toyota“33:41
7.Leeroy PoulterisPietų Afrika„Toyota“40:19
8.Yazeedas AlrajhiSaudo Arabija„Toyota“42:51
9.Vladimiras VasiljevasRusija„Toyota“53:46
10.Emiliano SpataroArgentina„Renault“1:15:45
27.Benediktas VanagasLietuva„Toyota“3:43:25
40.Antanas JuknevičiusLietuva„Toyota“6:18:48
77.Vaidotas ŽalaLietuva„Seat“16:12:08

Praėjusio greičio ruožo išretintos motociklininkų gretos šeštadienį toliau byrėjo. Pirmiausia, starte nepasirodė išvakarėse penkias valandas dėl „Honda“ gedimo sudeginęs ir vilčių iškovoti titulą netekęs ispanas Juanas Barreda Bortas, kuris organizatoriams nedavė jokios žinios apie savo planus.

Nuvažiavus vos 15 km nuo starto, krito trečią vietą bendrojoje įskaitoje užėmęs Matthiasas Walkneris. KTM pilotuojantis austras griuvo ir susilaužė šlaunikaulį.

Apie nelaimę organizatoriams pranešė paskui jį startavęs bendrosios įskaitos lyderis Paolo Goncalvesas. Portugalas iš „Honda“ komandos įjungė savo pagalbos signalą ir vienuolika minučių budėjo prie sužeisto kolegos. Jam sugaištas laikas turėtų būti nubrauktas perskaičiavus rezultatus.

Kitiems sportininkams etapą apsunkino liūtys ir ištvinusios upės antroje greičio ruožo dalyje, dėl kurių organizatoriai sustabdė motociklininkų lenktynes. Finišą spėjo pasiekti tik dvi dešimtys greičiausiųjų, o kiti suformavo koloną ir buvo nukreipti saugesniu maršrutu. Jiems bus įskaitytas bendras laikas.

Nugalėtoju tarp finišavusiųjų šeštadienį tapo naujokas iš Prancūzijos Antoine'as Meo (KTM). Kol neperskaičiuoti rezultatai, antra ir trečia vietomis gali džiaugtis atitinkamai argentinietis Kevinas Benavidesas („Honda“) ir prancūzas Michaelis Metge („Honda“). Bet jie netrukus pasislinko žemyn, kadangi atėmus prie M. Walknerio praleistą laiką, antras rezultatas priklauso P. Goncalvesui.

Motociklų įskaita

1.Paolo GoncalvesasPortugalija„Honda“22 val. 52 min. 30 sek.
2.Toby Price'asAustralijaKTMatsilieka 3 min. 12 sek.
3.Štefanas SvitkoSlovakijaKTM9:24
4.Pablo QuintanillaČilė„Husqvarna“18:06
5.Kevinas BenavidesasArgentina„Honda“21:01
6.Antoine'as MeoPrancūzijaKTM21:06
7.Helderis RodriguesasPortugalija„Yamaha“24:44
8.Gerardas Farresas GuelisIspanijaKTM29:57
9.Alainas DuclosPrancūzija„Sherco“30:32
10.Juanas Pedrero GarciaIspanija„Sherco“31:45

Keturračių įskaitoje pirmaujantys broliai Alejandro ir Marcosas Patronelliai iš Argentinos šįsyk tenkinosi atitinkamai ketvirta ir penkta vietomis, o nugalėtoju tapo jų tautietis Lucasas Bonetto. Tai buvo pirmas kartas šiais metais, kai laurus nuskynė ne „Yamaha“, o „Honda“ technika.

Keturračių įskaita

1.Alejandro PatronelliArgentina„Yamaha“27 val 2 min. 1 sek.
2.Marcosas PatronelliArgentina„Yamaha“atsilieka 3 min. 36 sek.
3.Sergejus KariakinasRusija„Yamaha“7:51
4.Jeremiasas Gonzalezas FerioliArgentina„Yamaha“26:03
5.Alexisas HernandezasPeru„Yamaha“27:09

Vėliausiai finišavusiose sunkvežimių varžybose dvigubą pergalę šventė „Kamaz“ komanda: pirmą vietą laimėjo Eduardas Nikolajevas, antrą – Airatas Mardijevas. Abiems šeštadienio pasirodymas padėjo palypėti aukštyn ir bendrojoje įskaitoje, bet iki joje pirmaujančių olandų rusams dar trūksta.

Sunkvežimių įskaita

1.Pieteris VersluisasOlandijaMAN21 val 1 min. 56 sek.
2.Gerardas de RooyOlandija„Iveco“atsilieka 5 min. 31 sek.
3.Airatas MardijevasRusija„Kamaz“10:48
4.Eduardas NikolajevasRusija„Kamaz“10:54
5.Hansas StaceyOlandijaMAN11:28

Primename, kad praėjusį šeštadienį prasidėjusiame 37-ajame Dakaro ralyje startavo 136 motociklininkai, 111 automobilių ekipažų, 45 keturračių vairuotojai ir 55 sunkvežimių komandos. Argentinos ir Bolivijos teritorijoje ralio karavanas turės sukarti per 9 tūkst. km, kol sausio 16 d. pasieks finišą Rosarijuje (Argentina).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)