„Mes iš tiesų pristabdėme visų „Volkswagen“ ir „Audi“ dyzelinių automobilių prekybą“, – patvirtino koncerno atstovas.

Jungtinių Valstijų vyriausybė taip pat įpareigojo koncerną atšaukti 482 tūkst. lengvųjų „Volkswagen“ ir „Audi“ automobilių, parduotų Valstijose 2009-2015 m. JAV Priežiūros institucijų nepasitenkinimą sukėlė pranešimai apie tai, kad išmetamųjų dujų kiekio kontrolės sistema visa galia buvo įjungiama tik per atitinkamą patikrinimą.

Įranga nustato, kada automobilis yra testuojamas ir įjungia pilną išmetamųjų dujų emisijų kontrolę, tačiau jos efektyvumas sumažinamas normaliomis vairavimo sąlygomis.

Anot JAV Aplinkos apsaugos agentūros (AAA), tiriami automobiliai į aplinką išmesdavo 40 kartų didesnes nei šalyje leidžiamos azoto oksido, kuris siejamas su astmos ir plaučių ligų sukėlimu, emisijas.

Į tyrėjų akiratį papuolė keturių cilindrų dyzeliniais motorais aprūpinti „Volkswagen“ koncerno 2009-2014 m. modeliai „Jetta“, „Beetle“, „Golf“ ir „Audi A3” bei nuo 2014-ųjų pagaminti „Volkswagen Passat“.

Vokietijos koncernui automobilių atšaukimas ir papildomos baudos gali kainuoti 18 mlrd. JAV dolerių. Anot AAA, taip pat galimi atskiri civiliniai ieškiniai koncernui.

Papildyta 18:03

Skubus susitikimas

Vokietijos transporto ministras Alexanderis Dobrindtas pirmadienį turėtų susitikti su generaliniu automobilių gamybos koncerno „Volkswagen“ direktoriumi Martinu Winterkornu. Pareigūnai kalbėsis apie bendrovei iškeltus kaltinimus dėl manipuliacijų išmetamųjų dujų kiekio duomenimis Jungtinėse Valstijose. Pasklidusią informaciją šalies transporto ministeriją komentuoti atsisakė. Apie tai praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Pirmadienį iš viso „Volkswagen“ akcijų vertė sumenko daugiau kaip 20 proc. – toks nuosmukis laikomas didžiausiu įmonės kada nors patirtu akcijų kainos kryčiu per vieną dieną.

Vokietijos pareigūnai nurodo ketinantys dėl kilusio incidento pradėti atskirą tyrimą, kurio metu bus siekiama išsiaiškinti, ar duomenys buvo falsifikuojami ir Europos regione.

Vokietijos ekonomikos ministras Sigmaras Gabrielius išreiškė susirūpinimą dėl „netinkamo atvejo“ poveikio šaliai gyvybiškai svarbiai automobilių pramonei; jis paragino šalies įmonę „Volkswagen“ visiškai išsiaiškinti dėl pateiktų kaltinimų kilusią situaciją.

„Suprantate, kad esame sunerimę – juk gali nukentėti sąžiningai kurta Vokietijos automobilių gamybos pramonės ir ypač „Volkswagen“ reputacija“, – sako S. Gabrielius.

„Volkswagen“ vadovas viešai atsiprašė

Kiek anksčiau, reaguodamas į kilusį skandalą, „Volkswagen“ grupės vadovas M. Winterkornas viešai atsiprašė dėl „klientų ir viešosios nuomonės pasitikėjimo sulaužymo“. Išplatintame pranešime kompanijos vadovas teigia inicijavęs atskirą išorinį šio įvykio tyrimą.

„Volkswagen grupės valdybos nariai šią padėtį traktuoja itin rimtai. Aš asmeniškai labai atsiprašau, kad pažeidėme mūsų klientų ir viešosios nuomonės pasitikėjimą. Mes visapusiškai bendradarbiausime su atsakingomis institucijomis ir darysime tai skaidriai bei nedelsdami, kad aiškiai ir atvirai atskleistume visus faktus susijusius su šia situacija“, – teigiama M. Winterkorno pranešime.

„Mes netoleruojame ir netoleruosime jokių vidinių šalies tvarkų ar įstatymų pažeidimų. Klientų pasitikėjimas mums yra svarbiausia. Darysime viską, kad atkurtume jį ir atstatytume bet kokią padarytą žalą“, – tikino „Volkswagen“ grupės vadovas.

Tuo metu koncerno atstovas spaudai teigia, kad jis neinformuotas dėl kokių nors automobilių atšaukimo Europoje ir patikino, jog Senajame žemyne ir JAV taikomi kitokie emisijų reikalavimai.

„Volkswagen Group“ valdo 48 įmones visame pasaulyje. Kasdien nuo konvejerių nurieda apie 26 tūkst. automobilių. Gerai žinomi koncerno padaliniai yra šie: „Volkswagen“, „Audi“, „Skoda“, „Bentley“, „Bugatti“, „Lamborghini“.

Vokietijos automobilių milžinė pirmąjį šių metų pusmetį pirmą kartą per visą savo istoriją užėmė pirmą vietą pagal automobilių pardavimus, aplenkdama Japonijos koncerną „Toyota“. Ataskaitiniu laikotarpiu VW pardavė 5,04 mln. automobilių, įskaitant komercinius prekės ženklus, kaip MAN ir „Scania“. „Toyota“ per 2015 m. pirmąjį pusmetį pardavė 5,022 mln. transporto priemonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)