Kaip skelbia vietos žiniasklaida, skirtingai nuo tradicinių greičio matuoklių, kurie yra nudažyti geltonai, naujieji matuokliai yra pilki ir sunkiai pastebimi. Jie pareigūnams padeda gaudyti vairuotojus, kurie viršija čia leistiną maksimalų 70 mylių per valandą greitį (kiek daugiau nei 112 km/val.). Per pirmuosius du veikimo mėnesius šie matuokliai jau padėjo sugauti ir nubausti beveik 700 nusižengusių vairuotojų. Dabar panašius matuoklius planuojama įrengti M1, M3, M60 ir M6 greitkeliuose.

Naujieji matuokliai dvipusiai – nukreipti į atvažiuojančius ir nuvažiuojančius automobilius – ir, skirtingai nuo senųjų matuoklių, kurie skenuoja vieną eismo juostą, iš karto gali skenuoti keturias eismo juostas. Tačiau verta paminėti, kad vidutinio automobilio greičio tam tikroje kelio atkarpoje jie neskaičiuoja.

Kai kurios vairuotojų grupės jau išreiškė pasipiktinimą, kad esą dėl naujų matuoklių baudžiami nežymiai leistiną greitį viršiję vairuotojai. Tačiau policijos vadų asociacija pabrėžia, kad vairuotojai baudžiami tik tuomet, jei atkarpoje, kurioje greitis ribojamas iki 70 mylių per valandą, važiuoja greičiau nei 79 mylios per valandą.

Vienas iš Britanijos vairuotojų aljanso įkūrėjų Hugh Bladonas sako nemanąs, kad vairuotojų gaudymas greitkelyje padės užtikrinti eismo saugumą. Jo teigimu, vairuotojų baudimas už 70 mylių per valandą greičio ribos viršijimą labai dažnai yra nereikalingas.

„70 mylių per valandą riba buvo įvesta kaip eksperimentas ir vėliau palikta galioti neatlikus jokių tyrimų. Ji buvo nustatyta tuomet, kai automobilių stabdymo galia priminė benzinvežio stabdymą. Ir maksimalus daugelio automobilių greitis buvo 74 mylios per valandą. Nuo tada esame gerokai pažengę ir automobiliai stoja gerokai greičiau nei prieš kokių 50 metų. 70 mylių ribą viršijančių transporto priemonių srautas yra didžiulis. Dauguma vairuotojų greitkeliais važiuoja 80 mylių per valandą greičiu, ir tai yra vieni saugiausių kelių šalyje“, – sakė H. Blandonas.

Verta pažymėti, kad pernai buvo paskelbta, kad Britanijoje numatoma maksimalią baudą už greičio viršijimą, kurią gali paskirti magistratų teismas, padidinti nuo £2500 iki £10000.