Detroito automobilių parodoje buvo išrinkti Amerikos metų automobiliai. Tarp lengvųjų automobilių nugalėjo „Volkswagen Golf“. Šį titulą Detroito auto šou pradžioje suteikia Amerikos ir Kanados žurnalistai rašantys apie automobilius.

Kitą, Amerikoje, turbūt, dar garbingesnį, prizą iškovojo „Ford“. Jo naujausias F-150 modelis pripažintas metų pikapu.

Beje, pagrindiniame šių metų Amerikos autošou vėl karaliauja didelės ir galingos mašinos. Būtent jos uždirba Amerikos ir kitų šalių gamintojams pagrindinius pelnus. Kritusios naftos ir degalų kainos vėl išprovokavo debatus, ar pastarųjų krizinių metų pastangos kurti brangiomis technologijomis paremtus ekonomiškus automobilius apsimoka.

Dabar tai jau atrodo nebeaktualu, bet Amerikos autoindustrijos specialistai labai įdėmiai apžiūrinėjo ne įvairius elektromobilius, o pirmą Toyota serijinį vandenilio kuro elementais varomą automobilį pavadintą „Mirai“.

„Kai toks gamintojas, kaip „Toyota“, sako, kad baterijų svorio ir kainos problemų išspręsti nepavyks, ir, kad galiausiai laimės vandenilio kuro elementai, – reikėtų gerai įsiklausyti, nes, Dievas mato, tai jie pagamino „Prius“ ir sukūrė naują rinkos segmentą. Manau, tai įdomi diskusija“, – tikina „Autonation“ vadovas Mike Jacksonas.

Iki šiol tokia elektros gamyba iš vandenilio ir deguonies buvo naudojama tik kosmose, bet dabar nemažai ekspertų sako, kad po pirmojo automobilių šimtmečio, kai karaliavo benzinas, atėjo antrasis šimtmetis ir tai bus vandenilio amžius.