Į teismą kreipęsi du pareiškėjai prašė panaikinti šių metų birželio 28 d. „Regitros“ sprendimą, kuriuo buvo atsisakyta įregistruoti tris automobilius – „Nissan Juke“, „Mercedes-Benz S320“ ir „Mercedes-Benz SLK 200“. Visi jie yra su vairu dešinėje pusėje. 2013 m. gamybos „Nissan Juke“ atvežtas iš Vokietijos, o 2002-ųjų S-klasė –iš Airijos, o 2010-ųjų SLK – iš Didžiosios Britanijos.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad atsisakymas Lietuvoje registruoti automobilius, kurių vairas įrengtas dešinėje pusėje, prieštarauja direktyvoms, galiojančioms Europos Sąjungoje.

Tiesa, pareiškėjai taip pat prašė atlyginti neturtinę žalą ir padengti automobilių nuvertėjimą nuo birželio, taip pat padengti bylinėjimosi išlaidas, tačiau šiuos prašymus teismas atmetė kaip nepagrįstus ir atmetė.

Sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Vis dėlto net ir leidus įregistruoti šiuos dešiniavairius automobilius, jų savininkų laukia kita kliūtis - techninė apžiūra. Mat tokių mašinų techninė apžiūra galės būti atliekama tik pakeitus Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą ir kitus teisės aktus.

Nebuvo užtikrintas laisvas prekių judėjimas

DELFI primena, kad dar kovo 20 d. Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismas nusprendė, kad dešiniavairių automobilių registravimą draudžianti Lietuva pažeidė ES teisę. Teisingumo Teismas nusprendė, kad drausdama registruoti lengvuosius automobilius, kurių vairas įrengtas dešinėje pusėje, ir reikalaudama prieš registruojant perkelti naujų ar anksčiau kitoje valstybėje narėje registruotų lengvųjų automobilių vairavimo mechanizmą iš dešinės pusės į kairę, Lietuva pažeidė ES teisę. Svarbiausias argumentas - taip neužtikrinamas laisvas prekių judėjimas.

Remiantis Saugaus eismo automobilių keliais įstatymu, šiuo metu Lietuvoje draudžiama viešajame eisme dalyvauti automobiliams, pritaikytiems eismui kairiąja kelio puse ir (ar) turintiems vairą dešinėje pusėje. Išimtis taikoma tik automobiliams, kurie buvo įregistruoti iki 1993 m. gegužės 1 d. arba kurie pagal konstrukciją ir įrangą yra skirti specialioms darbo funkcijoms atlikti. Taip pat šis draudimas netaikomas laikinai (iki 90 dienų per metus) į Lietuvos Respubliką su užsienio valstybėje įregistruotomis transporto priemonėmis atvykusiems užsieniečiams, kurie neturi leidimo laikinai apsigyventi arba leidimo nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje, taip pat Lietuvos Respublikos piliečiams, kurių nuolatinė gyvenamoji vieta yra užsienio valstybėje, taip pat transporto priemonėms, kurios teisės aktų nustatyta tvarka priskirtos istorinių motorinių transporto priemonių kategorijai.

Rudens pradžioje Susisiekimo ministerija Seimui pateikė siūlymus dėl Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimo, numatant galimybę Lietuvoje registruoti dešiniavairius automobilius, tačiau parlamentarai vis dar jokių sprendimų nepriėmė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)