Įdomų atsakymą apie superautomobilių fenomeną pateikia buvęs „Formulės-1“ lenktynininkas Davidas Coulthardas. Jis įsitikinęs, kad greiti automobiliai – tarsi puiki formos ir funkcijos santuoka, todėl juos reikia prilyginti meno kūriniams.

Monake gyvenantis britas dažnai mėgsta minti dviratį, tačiau nykštukinėje valstybėje jis gali nuolat gėrėtis išskirtiniais automobiliais.

Davidas Coulthardas
„Labai mėgstu į juos žiūrėti. Tai yra gražūs kūriniai ir galiu suprasti, kodėl žmonės jiems išleidžia daugybę pinigų. Dauguma žmonių labiau vertina daiktus už tai, kaip jie atrodo, negu už tai, kaip jie veikia. Superautomobiliai visada buvo geidžiami dėl žavingo meniškumo ir funkcionalumo derinio. Tai yra gražūs meno kūriniai. Kai kas gali pirkti paveikslą ir žiūrėti į jį, garbinti dailininko kūrybiškumą ir įgūdžius. Superautomobiliai – ne išimtis, tik jie taip pat turi ir funkciją, ne tik formą“, – naujoje Martino Roacho knygoje „The Supercar Book for Boys“ teigia D. Coulthardas.

Jis neslepia, kad jam absurdiškai skamba klausimas, kodėl automobiliui išleidžiama tiek daug pinigų?

„Tai yra kiekvieno teisė įgyvendinti savo svajonę. (...) Superautomobiliai parodo ir tai, kaip savinininkai ir gerbėjai jaučiasi, kai yra siejami su kitais žmonėmis – ar tu esi tarsi akį rėžiantis „Lamborghini“ ar stilingas „Ferrari“? O galbūt „McLaren“ technologinis meistriškumas tau yra artimesnis? Kiekviena automobilių markė yra savaip išraiškinga ir superautomobiliai yra ekstremaliausias būdas išreikšti kompanijos vertybes“, – įsitikinęs buvęs lenktynininkas.

Tiesa, ne visiems vairuotojams meniškumas imponuoja – yra ir tokių, kuriems svarbiausia – brutali jėga. O superautomobilių pasaulyje variklio galia tokia pat svarbi, kaip ir greitis. Pateikiame „Bloomberg“ sudarytą penkių galingiausių planetos superautomobilių sąrašą.

5. „Koenigsegg Agera R“. Variklis – 5.0 l, 1140 AG (esant 7100 aps./min.). Kaina – nuo 1,7 mln. JAV dolerių (4,2 mln. Lt).
Koenigsegg Agera R
4. „Lotec Sirius“. Variklis – 6.0 l, 1200 AG (esant 6300 aps./min.). Kaina – nuo 1,98 mln. JAV dolerių (5,2 mln. Lt).
Lotec Sirius
3. „Bugatti Veyron 16.4 Super Sport“ / „Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse“. Variklis – 8.0 l, 1200 AG (esant 6400 aps./min.). Kaina – nuo 1,95 mln. JAV dolerių (5,2 mln. Lt).
2. „Hennessey Venom GT“. Variklis – 7.0 l, 1244 AG (esant 6600 aps./min.). Kaina – nuo 1,2 mln. JAV dolerių (3,2 mln. Lt).
Hennessey Venom GT
1. „SSC Ultimate Aero“. Variklis – 6.9 l, 1287 AG (esant 6075 aps./min.). Kaina – nuo 780 tūkst. JAV dolerių (2 mln. Lt).
SSC Ultimate Aero

Sek svarbiausias automobilių pasaulio naujienas: nuo naujo „Bugatti" modelio iki KET pasikeitimų. Nestabdyk – prisijunk prie DELFI Auto draugų „Facebook“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)