Tokį pasiūlymą Tabako kontrolės įstatymo pataisoms įregistravo Seimo nariai Vida Marija Čigriejienė, Antanas Matulas ir Alma Monkauskaitė.

Parlamentarų teigimu, rūkymas yra vienas pagrindinių šių dienų žmonių mirties ir fizinės negalios šaltinių. Tabako dūmuose esantis nikotinas yra viena stipriausių pasaulyje žinomų narkotinių medžiagų, greičiausiai sukeliančių priklausomybę. Tai paaiškina, kodėl trečdalis suaugusių pasaulio gyventojų rūko ir ne daugiau kaip 5 proc. pradėjusiųjų rūkyti pavyksta atsikratyti šio įpročio. Pasaulyje nuo rūkymo kasmet miršta apie 6 mln. žmonių, taip pat apie 600 tūkst. žmonių dėl pasyvaus rūkymo. Lietuvoje rūkymo sukeltos ligos kasmet pasiglemžia apie 7000 gyvybių.

Pasyvaus rūkymo žalą rodo šie iškalbingi faktai: degant tabakui tiek į rūkančiojo organizmą, tiek į aplinką patenka apie 4000 cheminių junginių, iš kurių apie 70 sukelia vėžį. Įrodyta, kad pasyvus rūkymas didina riziką susirgti plaučių vėžiu, širdies ligomis, insultu, astma, didina staigios kūdikių mirties sindromo bei mažo svorio naujagimių tikimybę.

Notingemo universiteto mokslininkai konstatavo, kad pasyvus rūkymas riziką pagimdyti negyvą kūdikį padidina 23 proc., o turintį fizinių defektų - 13 proc. Tokį neigiamą poveikį gali sukelti nėščių moterų buvimas šalia rūkančiųjų - tereikia, kad per dieną šalia nėščios moters būtų surūkyta 10 cigarečių.

Projekto autoriai pažymi, kad Mauricijuje draudžiama rūkyti automobiliuose, vežant bet kokio amžiaus keleivius.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)