Praeitus metus galima drąsiai vadinti transporto sektoriaus plėtros metais, tačiau dabar horizonte pasirodė nerimą keliantys ženklai – blogėjanti Rusijos ekonominė padėtis, konfliktas Ukrainoje ir Lietuvos eksporto lėtėjimas. Gabenimo kelių transportu kainos po ilgo augimo laikotarpio smuktelėjo. Prognozuojama, kad smuks ir krovininių automobilių pardavimai.

Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, naujo krovininio transporto įsigijimas Lietuvoje neįsivaizduojamas be lizingo: tokiu būdu perkami net septyni iš dešimties.

Swedbank“ skaičiuoja, kad praėjusiais metais Lietuvos įmonės lizingo būdu įsigijo komercinio transporto už 950 mln. litų, tai yra, 10 proc. daugiau nei 2012-aisiais. Didžiąją dalį pasirašytų komercinio transporto lizingo sutarčių sudarė naujų daugiau nei 3,5 tonas sveriančių sunkvežimių įsigijimai. Jų pernai šalyje įregistruota penktadaliu daugiau nei 2012 metais.

Naujų automobilių pirks mažiau

Per pirmuosius du šių metų mėnesius lizingo būdu Lietuvoje įgytų naujų sunkvežimių buvo įregistruota dvigubai daugiau nei pernai tuo pačiu metu, tačiau to nereikėtų vertinti kaip teigiamos prognozės visiems šiems metams. Sausio mėnesio registracijos skaičiai atspindi praėjusių metų paaktyvėjusius pardavimus.

Pasak „Swedbank“ Lizingo skyriaus srities vadovo Liudo Zajančkausko, šių metų situaciją labiau atspindi šio banko sausio ir vasario mėnesiais pasirašytų sutarčių mažėjimas, kuris siekia 20 proc. – atitinkamai mažėjo ir komercinio transporto lizingo klientų. Su juo sutinka ir SEB banko Lizingo departamento direktorius Saulius Mickus. Jis sako, kad šiuo metu sektoriuje vyrauja ramesnės nuotaikos.

O štai DNB banko valdybos narys ir prezidento pavaduotojas Šarūnas Nedzinskas pateikia kitokius skaičiavimus. Anot jo, pirmų dviejų šių metų mėnesių rezultatai buvo labai pozityvūs – sunkvežimių įsigijimas naudojantis DNB išperkamosios nuomos paslaugomis palyginti su tuo pačiu laikotarpiu padvigubėjo tiek kalbant apie sutarčių skaičių, tiek ir pagal sandorių apimtis. Augimo tendencija pastebima ir priekabų/puspriekabių pardavimuose – tos įmonės, kurios nori ir gali atnaujinti ar plėsti savo parką paprastai atnaujina visą sąstatą. Pašnekovas mano, kad antroje metų pusėje naujų sunkvežimių paklausa, palyginti su pernai metais sumažės.

Prognozės

Ekspertai mano, kad šiais metais Lietuvoje bus parduota ir priregistruota mažiau naujo komercinio transporto nei pernai metais. L. Zajančkauskas sako, kad kiek tiksliai gali mažėti rinka, prognozuoti yra sunku, bet remiantis pirmųjų mėnesių rezultatais tas skaičius gali siekti apie 20 proc.

„Per paskutinius trejus metus didžiosios transporto bendrovės jau atsinaujino savo transporto parkus, investicijas taip pat paskatino šiemet įsigalioję nauji Europos sąjungos taršos reikalavimai naujiems sunkvežimiams („Euro 6“). Dauguma didžiųjų vežėjų, kurie būtų planavę parkus atnaujinti šiais metais, suskubo atnaujinti parkus dar pernai, nes naujoji technologija brangina sunkvežimius ir yra jautresnė kuro kokybei. Tai ypač aktualu įmonėms, vežančioms krovinius rytų kryptimis“, – sako jis .

Š. Nedzinskas priduria, kad „Euro 6“ standartą atitinkantys sunkvežimiai yra iki 10 proc. brangesni ir nėra aišku, ar jie dėl sudėtingesnės technologijos dirbs be gedimų, naudojant rusišką kurą. Kai kurios savo parką atnaujinusios bendrovės pirko naujus „Euro 5“ standartą atitinkančius sunkvežimius, kad galėtų įregistruoti juos prieš įsigaliojant naujiems reikalavimams. Anot pašnekovo, tikėtina, kad pernai metų pabaigoje ir šių metų pradžioje įmonėms atnaujinus savo transporto parką, antroje metų pusėje naujų sunkvežimių paklausa, palyginti su pernai metais sumažės. Tam įtakos, tikėtina, gali turėti ir įvykiai Ukrainoje bei galima Rusijos reakcija: ji gali riboti prekių importą ir krovinių pervežimų srautus iš Lietuvos. Tokia rizika koreguoja kai kurių transporto bendrovių plėtros planus – kai kurios atideda parko atnaujinimą, kol situacija šioje rinkoje taps labiau apibrėžta.

Jam pritaria ir SEB banko Lizingo atstovas S. Mickus. Juo nuomone, rinkoje jaučiamas netikrumas dėl tolesnės Rusijos politikos vežėjų iš Lietuvos atžvilgiu.

Reikalavimai nesikeičia

Įmonės, norinčios gauti finansavimą transporto priemonėms pirkti, turi atitikti keliamus kriterijus. Anot ekspertų, reikalavimai nesikeičia. Kaip ir anksčiau, prieš suteikdami reikiamą finansavimą, pirma vertinama įmonių finansinė situacija, ankstesnė kreditavimo istorija, jei tokia buvo, veiklos prognozės bei perspektyvos.

Priimant sprendimą dėl išperkamosios nuomos, dėmesys skiriamas įmonės pinigų srautams – įvertinę verslo planą norime matyti, kad ji galės vykdyti įsipareigojimus iš uždirbamų pajamų iš savo veiklos. Tai mažina tiek įmonės, tiek ir banko riziką.