Neleistinai į atskaitą įtraukusios tokio turto pirkimo PVM, Alytaus apskrities bendrovės bandė išvengti pareigos sumokėti per 30 tūkst. litų mokesčių valstybei.

Mokesčių specialistai nustatė, kad viena Alytaus bendrovė įsigijo BMW X5 visureigį perpardavimui, tačiau įregistravo jį „Regitroje“, apdraudė civilinės atsakomybės draudimu, remontavo ir eksploatavo. Nuo pirkimo momento automobiliu buvo nuvažiuota beveik 40 tūkst. kilometrų. Šios patikrinimo metu nustatytos aplinkybės patvirtino, kad automobilis iš tiesų buvo skirtas ne perparduoti, o naudoti įmonės ekonominėje veikloje. Nustatyta, kad bendrovė jo pirkimo PVM neleistinai įtraukė į PVM atskaitą, todėl privalėjo ją tikslinti bei sumokėti 13 tūkst. litų PVM.

Kita bendrovė, iš Europos Sąjungos PVM mokėtojų įsigijo du apynaujus automobilius už 100 tūkst. litų. Įsigyti automobiliai Prancūzijoje buvo apmokestinti taikant 0 proc. PVM tarifą. Patikrinimo metu nustatyta, kad automobiliai buvo naudojami įmonės reikmėms, o jų pirkimo PVM į PVM atskaitą įtrauktas neteisėtai. Be to, viena iš transporto priemonių buvo naudojama ir privatiems vadovo poreikiams, todėl įmonė privalėjo apskaičiuoti ir pajamas natūra bei nuo jų sumokėti mokesčius. Dėl šių pažeidimų bendrovė privalėjo į biudžetą sumokėti daugiau kaip 18 tūkst. litų mokesčių.

„Atliekant turimų duomenų analizę, mokesčių administratorius vertina tikrąją įsigyto turto pirkimo paskirtį. Nustačius faktus, kad bendrovė automobilį įregistravo, apdraudė civilinės atsakomybės draudimu, jį remontavo ir ilgą laiką eksploatavo, darome prielaidą, kad jis gali būti naudojamas įmonės reikmėms. Tokiu atveju bendrovė neturi teisės automobilių pirkimo PVM įtraukti į PVM atskaitą“, - teigia Alytaus AVMI Mokestinių prievolių skyriaus vedėja, atliekanti viršininko funkcijas, Zita Jarmalienė. - Vadovams išaiškinus visas aplinkybes, bendrovės valstybės naudai už įsigytus automobilius deklaravo ir sumokėjo 30 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčio.

Alytaus AVMI primena, kad pagal šiuo metu galiojančias Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo nuostatas, kai įmonės ar bendrovės vardu įsigyto lengvojo automobilio (iki 8 vietų neskaičiuojant vairuotojo) įsigijimo tikslas yra ne komercinis, t.y. automobilis skirtas ne perpardavimui, ne nuomos ar keleivių pervežimo už atlygį paslaugoms teikti (pvz. taksi), tai jo pirkimo PVM negali būti traukiamas į PVM atskaitą.