BMW automobilių gerbėjai mums pritartų be didesnių išlygų: šešių cilindrų, išdėstytų viena eile, variklis dirba itin sklandžiai, o jo sukimo momentas beveik prilygsta turbininiam motorui. Toks yra BMW 320i modelis, kurio galia iš pradžių siekė 150 AG, o nuo 2000 metų rugsėjo buvo padidinta iki 170 AG.

BMW 3 serija (E46)
Mes pirmiausia siūlome atkreipti dėmesį į sedaną, nes kupė (1999–2006 m.) ir kabrioletai (2000–2007 m.) brangesni. Be to, jie neretai būna dar ir tiuninguoti, todėl yra labiau išsunkti. Universalai, kuriuos bavarai vadina Touring (1999–2005 m) nėra gerokai erdvesni už sedanus. Universaluose ir sedanuose gali išlūžti galinėje kėbulo dalyje montuojamas specialus porėmis, į kurį remiasi pakaba. Šis trūkumas būdingas tik iki 2000-ųjų kovo gamintų automobilių pirkėjams, nors šiandien tokių gedimų jau neturėtų pasitaikyti. Vis dėlto prieš perkant „trečiuką“, siūlome atkreipti dėmesį į galimus skardos įtrūkimus kėbulo gale.

3 serijos BMW automobilius dažniausiai kamuoja pakabos bėdos: pradeda klibėti skersinės svirtys, lūžta galinės pakabos spyruoklės. Garsus kaukšėjimas priekyje išduoda, kad susidėvėjo šarnyrai. Tiesa, juos galima pakeisti tik kartu su skersine svirtimi. O štai šešių cilindrų benzininiai varikliai labai patvarūs. Gerai prižiūrimi, jie be vargo tarnauja iki 300 000 km ridos.

Pasitaikantys variklio gedimai nėra labai brangūs: gali tekti keisti oro srauto matuoklį, veleno jutiklį ar karterio alsuoklį. Rūpesčių nebus ir dėl vožtuvų reguliavimo sistemos „Valvetronic“. Apmaudu tik tai, kad pirmieji E46 kartos „trečiukai“ jau gali būti sulaukę ir 15 metų, todėl kai kuriose kėbulo vietose gali būti įsimetusios rūdys.

BMW 3 serija (E46)
BANDYTAS AUTOMOBILIS – tai 1998 metais pagamintas automobilis, kurio rida tesiekia 143 200 km. „Trečiukas“ turi klimato kontrolę, šildomas sėdynes, rūko žibintus, lengvojo lydinio ratus, metalizuotą kėbulo spalvą ir dvispalvį saloną.

Anuomet toks automobilis kainavo 58 550 Vokietijos markių. Mūsų kolega iš vokiškojo „Auto Bild“ žurnalo „trečiuką“ įsigijo vos už dešimtadalį buvusios kainos – 3000 eurų (10 380 Lt).

BANDOMASIS VAŽIAVIMAS. Šiam automobiliui jau penkiolika metų, tačiau būklė geresnė nei vidutiniška. Šiek tiek nelygus tarpeliai tarp variklio dangčio ir sparno bei spalvos skirtumai liudija, kad po avarijos „trečiukas“ buvo suremontuotas ne itin vykusiai.

BMW 3 serija (E46)
Automobilį patikrinę servise galime pasakyti, kad jo būklė – puiki. Stabdžių diskai ir trinkelės – beveik naujos, traukės – taip pat. Variklis, pavarų dėžė ir kardaninis velenas neapibėgę alyva – šie mazgai sausi. Ant sparnų ir galinių slenksčių matyti rūdžių požymių. Variklis dirba be priekaištų.

MŪSŲ NUOMONĖ. Pašalinus rūdis, šis automobilis dar važiuos ir važiuos. Už 10 tūkst. litų tai tikrai geras pirkinys.

TAI NERVINA

3 serijos BMW, kuris buvo gaminamas nuo 1998 iki 2007 metų (gamyklinis indeksas E46), anot TÜV ekspertų, turi tris rimtas technines bėdas: pradeda klibėti priekinės ašies skersinės svirties šarnyrai, trūkinėja stabdžių žarnelės, nevienodai veikia rankinis stovėjimo stabdys. Gali išlūžti sedanų ir universalų galinėje kėbulo dalyje montuojamas specialus porėmis, į kurį remiasi pakaba. Tai aktualu iki 2000-ųjų kovo gamintiems modeliams.

BMW 320d automobiliai (gaminti nuo 2001 m. rugsėjo) turi rūpesčių dėl turbinų, dažnai genda BMW 330d modelių „Common-Rail“ siurblys. Pasitaiko benzininių motorų oro srauto matuoklio ir veleno jutiklio gedimų.
BMW 3 serija (E46)

1. ŠARNYRAI. Silpnoji vieta – klibantys traukių ir skersinės svirties šarnyrai

2. KUMŠTELINIO VELENO JUTIKLIAI. Pasekmė: esant laisvai eigai šokinėja apsukos

3. ELEKTRINIAI LANGŲ KĖLIKLIAI. Gali nulūžti langus valdantis mygtukas

4. KOROZIJA. Rūdija ratų arkos, durelių ir variklio dangčio sujungimo vietos

5. SPYRUOKLĖS. Lūžta galinės ašies spyruoklės, net kai mašina nėra perkrauta

Išvada

Rekomenduojame pirkti tik gerai prižiūrėtus 3 serijos BMW automobilius. Benzininiai šešių cilindrų varikliai labai patikimi, gedimų pasitaiko retai.

Techniniai BMW 320i (1998 m.) duomenys

Variklis – šešių cilindrų, benzininis
Variklio darbinis tūris (cm³) 1991
Variklio galia (kW/AG esant aps./min.) – 110 (150)/5900
Maks. sukimo momentas (Nm esant aps./min.) – 190/4200
Pavarų dėžė – 5 mech.
Maks. greitis (km/h) – 214
Įsibėgėjimas (s) 0–100 km/h – 9,2
Vidutinės benzino sąnaudos (1/100 km) – 8,7
Kaina (Lt) – nuo 10 000