2006 m. gamybos automobilį „Audi A3” už 26 tūkst. Lt Igoris įsigijo praėjusių metų lapkričio mėnesį iš pažįstamo. Prieš įsigydamas transporto priemonę, vyras ją nuvežė į oficialaus „Audi“ atstovo servisą, kad įsitikintų, jog automobilis yra geros techninės būklės. Vėliau savo nuosavybę užtvirtino „Regitroje“.

Pusmetį paturėjęs automobilį, Igoris nusprendė jį parduoti. Suradęs pirkėją su juo vyras nuvyko į „Regitrą“ perregistruoti nuosavybės. Deja, planuotas pardavimas neįvyko. Į „Regitrą“ atvykę policijos atstovai automobilį sulaikė. Paaiškėjo, kad automobilio ieškoma Olandijoje.

Automobilį įsigijęs vyras piktinasi, kad nei „Audi“ atstovai, nei pati „Regitra“ prieš įsigyjant ar registruojant automobilį neinformavo apie jo paieškas Europoje.

Igoris teigė, kad dėl automobilio sunerimo, kai po įsigijimo pradėjo jį tvarkyti.

„Pasirodė, kad raktas yra ne nuo „Audi“, o nuo „Škodos“. Ši detalė išaiškėjo, kai bandžiau montuoti signalizaciją“, - pasakojo automobilio netekęs vyras.

Vėliau, jo teigimu, paaiškėjo, kad automobilyje keistas prietaisų skydelis, salono spalva ne tokia, kokia turėtų būti originaliame modelyje.

Igoris galvoja į teismą paduoti ne tik „Regitrą“, bet ir „Audi“ atstovus.

„Kodėl oficialūs atstovai negalėjo patikrinti kėbulo ir variklio numerių, kodėl man nepasakė, kad raktas ne nuo tos mašinos? Nurodė tik smulkmenas“, - skundėsi pašnekovas.

Vyras taip pat nesupranta, kodėl „Regitra“ leido įregistruoti automobilį jo vardu, jei vėliau paaiškėjo, kad kėbulo numeris iš tiesų yra suklastotas.

Tikrina tik techninius dalykus

Oficialaus „Audi“ atstovo „Moller Auto Vilnius“ serviso vadovas Rimantas Kvederavičius teigė, kad klientams, atvykus į servisą, tikrinama tik automobilio techninė būklė.

„Kiek jis yra paruoštas važiavimui, kokios dalys tvarkingos, ką reikia keisti, ar automobilis yra eksploatuojamas be pakeitimų. Kėbulų numeriais užsiima teisėsauga ir „Regitra“, - teigė serviso vadovas.

R. Kvederavičius pasakojo, kad kėbulo numeriams tikrinti reikalinga speciali įranga ir darbuotojų patirtis.

Pasak jo, nors kėbulų numerių tikrinimo Europoje sistema egzistuoja, ji ne visada yra atnaujinta ir ne visada prieinama.

Tikrina ne visus automobilius

Tuo metu „Regitra“ konkrečios situacijos nekomentuoja dėl asmens duomenų apsaugos.

Vis dėlto įmonės viešųjų ryšių specialistė Laimutė Užupė teigė, kad atvejai, kai įmonė negali įregistruoti transporto priemonės, yra gana dažni.

Šiemet iki rugpjūčio 1 d. buvo atsisakyta įregistruoti 192 transporto priemones, nustačius, jog jos ar jų dokumentai yra ieškomi. 2012 m. tokių atvejų užfiksuota – 325.

„Šiemet taip pat įtarti jau 105 atvejai, kai galimai buvo suklastotas transporto priemonės identifikavimo numeris“, - teigė „Regitros“ atstovė.

Tokiais atvejais informacija apie atsisakytas įregistruoti transporto priemones perduodama teisėsaugos institucijoms. Jos atlieka transporto priemonės įsigijimo tyrimą. Jį atlikus, jei įtarimai nepasitvirtina, transporto priemonė vėliau gali būti įregistruota.

L. Užupė pasakojo, kad identifikavimo patikrinimas atliekamas ne viems automobiliams, kurie atvyksta registruotis į „Regitrą“, o tik tiems, kuriuos reikalinga patikrinti pagal teisės aktus.

„Tačiau, jei žmogus nori, registracijos metu identifikavimo paslaugą jis gali užsisakyti papildomai“, - aiškino specialistė.

„Regitros“ atstovė teigė, kad informacija apie tai, ar transporto priemonė ieškoma, įvairiose Lietuvos ir tarptautinėse informacinėse duomenų bazėse tikrinama tik registracijos momentu.

„Jei būtent registracijos momentu nėra paskelbta apie automobilio, jo dokumentų ar valstybinio numerio ženklų paiešką ir atliekant identifikavimo patikrinimą nustatoma, jog automobilio, jo dokumentų identifikavimo duomenys yra tvarkingi, toks automobilis gali būti įregistruotas“, - tęsė ji.
Jei prieš registruojant transporto priemonę pirkėjui kyla įtarimų dėl automobilio kėbulo numerio, jis gali kreiptis į Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centrą ir pasinaudoti jo atliekamomis transporto priemonių tyrimo ir ekspertizių paslaugomis.

DELFI primena, kad visai neseniai vienai automobilio pirkėjai, įsigijusiai vogtą automobilį, pavyko iš pardavėjo susigrąžinti pinigus už transporto priemonę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (271)