Iki šiol jis vairavo tik benzinines mašinas, tačiau neseniai įsigijo dyzelinu varomą „Mazda CX-5“. „Automobilis tylus, švarus ir svarbiausia – mėnesines išlaidas degalams sumažino perpus“, – teigė A.Ito.

Prieš trylika metų Tokijo valdžia uždraudė dyzelinius automobilius ir taip nužudė japonų susidomėjimą tokio tipo mašinomis, rašo businessweek.com. Tačiau dabar šie automobiliai sugrįžta į Japonijos kelius kaip aplinkai draugiškos transporto priemonės. „Mazda Motors“ jau pradėjo siūlyti dyzelinius modelius namų rinkoje ir taip konkuruoja su dyzeliniais „Nissan Motor“ bei „Mitsubishi Motor“. Vokiečių kompanijos BMW ir „Mercedes-Benz“ taip pat jau ėmė į Japoniją plukdyti „dyzelius“ iš Europos, kur tokie automobiliai užima pusę rinkos.

2012-aisiais Japonijos valdžia ėmė skatinti dyzelinių mašinų pirkėjus suteikdami jiems iki 2200 dolerių subsidijas. Iki 2020-ųjų norima pasiekti, kad tokie automobiliai sudarytų 5 proc. naujų mašinų rinkos. 2011 m. šis skaičius siekė tik 0,4 proc.

„Jauni klientai dyzelinius automobilius renkasi dažniau nei vyresni. Jiems patinka, kad jie draugiški aplinkai ir yra populiarūs Europoje“, – teigė „IHS Automotive“ analitikas Yoshiaki Kawano.

„Mazda“ teigimu, pernai 80 proc. CX-5 ir „Mazda6“ pardavimų sudarė dyzelinės versijos, nors jos ir 20 proc. brangesnės nei benzininiai modeliai. Tiesa, gamintojai skaičiuoja, kad jų ekonomiškumas yra 16 proc. geresnis.

„Buvome nustebinti dėl tokios stiprios paklausos. Klientai yra tvirtai apsisprendę, kad nori „dyzelio“, – sakė „Mazda“ prezidentas Takashi Yamanouchi.

Remiantis „LMC Automotive“ prognozėmis, iki 2018 m. dyzeliniai automobiliai sudarys apie 18 proc. visų pasaulyje parduodamų naujų mašinų. Didžiausio augimo tikimasi Šiaurės Amerikoje, Rytų Europoje bei Azijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)