Sprendžiant iš visko, Ontarijuje (Kanada) įsikūrusios bendrovės „Peak Gain Systems“ gaminamas Rusijoje sukurtas „Simicon Cordon“ – naujausias greičio matavimo technologijų klyksmas, greta kurio dabartiniai kelių eismo juostų gatvėse budintys „inkilai“ savo techninėmis charakteristikomis netrukus gali atrodyti kaip muziejinės relikvijos.

„Įranga situaciją kelyje fiksuoja be perstojo, todėl per valandą gali „nufotografuoti“ šimtus ar net tūkstančius kelių eismo taisyklių pažeidėjų“, - pasakoja „Peak Gain Systems“ generalinis direktorius Stivenas Fiteris (Steven Fiter). – Į vieną sistemą sujungta vaizdo kamera ir greičio matavimo radaras pažeidėjus fiksuoja automatiškai – vienu metu galima užfiksuoti net 32 automobilius. O pareigūnų fizinis dalyvavimas fiksavimo procese visiškai nereikalingas.“

Nesunku suprasti, jog šio greičio matuoklio veikimo principas – tas pats, tik apsukos – kosminės (na, ir „gabaritai“ šiuolaikiškesni). Kai toks miniatiūrinis greičio matavimo pabūklas automobilių sraute užfiksuoja greitį viršijantį automobilį, kamera užfiksuojamas eismo taisykles pažeidęs automobilis ir identifikuojami automobilio valstybinis numeris. Programinė įranga apie pažeidimą ir pažeidėją tą pačią akimirką „raportuoja“ policijos komisariate dirbantiems pareigūnams. Tai reiškia, kad už eismo saugumą atsakingos institucijos ar policijos pareigūnai gali realiuoju laiku identifikuoti pažeidėjus arba ieškomas transporto priemones. Jei pareigūnai spėtų suktis kulkosvaidžio tempu, kelių „sparnuočiams“ plunksnos turėtų būti apipešiotos kaip reikiant.

Beje, aparatas fiksuoja ir tuos greičio pažeidėjus, kurie greitį viršijo nežymiai (pvz., iki 10 km/val.), tačiau baudos kvitai už tokio laipsnio pažeidimą neišrašomi. O štai viršijusiems visas „pakantumo“ ribas – bauda pagal visą numatytą procedūrą.

„Šis greičio matuoklis ypatingas dar ir savo tikslumu, - pažymi „Simicon“ atstovas Ilja Barskis (Ilya Barsky). – Pasaulyje nerasite kitos fotografuojančios greičio matavimo sistemos, kurios paklaida – tik 1,6 km/val. (arba 1 mylia per valandą).”

Pirmieji „Simicon Cordon“ greičio matuokliai rinkoje pasirodys jau pirmą 2012-ųjų ketvirtį, nors apie žvalgomuosius sistemos bandymus nepranešama. S. Fiterio teigimu, trečdalyje JAV valstijų naudoti fotografuojančius greičio matuoklius yra įteisinta, trečdalyje – uždrausta, o dar trečdalyje – tebesprendžiama įteisinti ar uždrausti.

Su „Cordon“ galimybėmis susipažinti galite šiame vaizdo siužete, kuriame užfiksuotas Rusijoje vykdytų bandymų fragmentas. Žalia spalva žymimi automobiliai važiuoja leistinu greičiu, geltona spalva – nežymiai viršija greitį, raudona – greičio viršijimas, už kurį baudžiama.