„Elektromobiliai ir kitos elektra varomos transporto priemonės turės didelę įtaką mažinant anglies dvideginio emisiją. Tikimės, kad „Green eMotion“ programa greitai išpopuliarės ir bus sėkminga“, - sakė už transportą atsakingas Europos Komisijos narys, Pirmininko pavaduotojas Siimas Kallas.

Iniciatyvos „Green eMotion“ biudžeto dydis siekia 42 mln. eurų, iš kurių Europos Sąjunga padengs daugiau nei 24 mln. eurų. Iniciatyvos partneriai planuoja dalintis patirtimi elektros transporto plėtroje jau esančiuose ir naujuose bandomuosiuose Europos regionuose bei tobulins pačias elektroninio transporto technologijas. Vienas pirmųjų klausimų, kurį tikimasi išspręsti – Europos Sąjungos bendrųjų procesų, standartų ir technologinių sprendimų, kurie leistų vartotojams lengvai naudotis elektromobiliais ir jų įkrovimo infrastruktūra, sukūrimas.

Iš viso iniciatyvos metu demonstraciniuose Europos regionuose tikimasi įkurti daugiau nei 10 tūkst. elektromobilių įkrovimo stotelių: beveik 1000 bus įrengta Barselonoje, Madride ir Malagoje, 400 – Romoje ir Pisoje, apie 3600 Berlyne ir 100 – Strasbūre. Danijoje, kuri pasaulyje pirmauja pagal vėjo energijos dalį, automobilių gamintojai jau šiais metais tikisi paleisti 2000 elektromobilių, o tiek pat viešų ir pusiau privačių įkrovimo stotelių bus pastatyta Kopenhagoje, Bornholme ir Malmö miestuose. Taip pat planuojama paleisti 2000 elektromobilių ir apie 3500 įkrovimo stotelių visoje Airijoje.

„Šiuo metu jau veikiantys lokalūs elektros transporto projektai bus paskleisti ir išbandomi visos Europos mastu. Šios iniciatyvos tikslas – populiarinti elektromobilius visame žemyne. Tam reikės sukurti infrastruktūros, bendradarbiavimo ir technologijų standartus, - sakė „Green eMotion“ iniciatyvos koordinatorius nuo „Siemens“ Heike Barlag. – Sujungdami atskiras veiklas į vieną partnerių iniciatyvą galėsime sparčiai ir skaidriai vykdyti elektros transporto plėtrą“.

„Green eMotion“ projektas apims elektromobilių, hibridinių automobilių, elektros autobusų bei dviračių, varomų vien elektra technologijas. Kai kuriuose regionuose bus išbandomi baterijų pateikimo, įkrovimo nuolatine srove projektai, išmaniojo elektros tinklo integracija, skirtingų apmokėjimo sistemų integracija ir įvairūs verslo modeliai.

Bendrovė „Siemens“ „Green eMotion“ iniciatyvoje vadovaus mokslinių tyrimų konsorciumui, kurs programinę įrangą, įkrovimo infrastruktūros sprendimus ir padės nustatyti rinkos standartus. „Per paskutinius metus elektros transporto technologijų plėtra smarkiai pasistūmėjo į priekį. Pavyzdžiui, sukūrėme įkrovimo stoteles su greito įkrovimo funkcija ir jas paruošėm išleidimui į rinką. Šios stotelės įkraus elektromobilius su jau parduodamais baterijų blokais per valandą. Siekiame sumažinti įkrovimo laiką iki mažiau nei 15 minučių, kad sustojimai būtų kuo trumpesni“, - sakė „Siemens“ Energijos sektoriaus atstovas Ralphas Griewingas, atsakingas už elektromobilių įkrovimo infrastruktūros projektus.

„Green eMotion“ iniciatyvoje dalyvauja bendrovės „Alstom“ „Better Place“, „Bosch“, IBM ir „Siemens“, paslaugų tiekėjai „Danish Energy Association“, EDF, „Endesa“, „Enel“, ESB, „Eurelectic“, „Iberdrola“, RWE ir PPC, automobilių gamintojai BMW, „Daimler“, „Micro-Vett“, „Nissan“ ir „Renault“, Barselonos, Berlyno, Bornholmo, Kopenhagos, Korko, Dublino, Malagos, Malmo ir Romos savivaldybės, Cartif, Cidaut, CTL, DTU, ECN, Imperial, IREC, RSE, TCD ir Tecnalia universitetai ir tyrimų institutai, DTI, fka ir TÜV NORD technologijų institutai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją