Pareigūnams ne itin dažnai įkliūva vogtų detalių pardavėjai, tačiau tai nereiškia, jog ši šešėlinė veikla Lietuvoje nepopuliari. Bendrovės „Lietuvos draudimas“ Kompleksinių žalų direktorius Gytis Matiukas LŽ tvirtino, kad pastaruoju metu automobilių detalių vagysčių padaugėjo net 40 procentų, o labiausiai dėl to kenčia BMW, „Mercedes Benz“ ir „Volkswagen“ savininkai.

Vilniaus VPK Autotransporto priemonių grobimo tyrimo skyriaus viršininkas Linas Grigalevičius neatmetė galimybės, jog pirkėjas rizikuoja įsigyti vogtą dalį faktiškai visose antrinės rinkos pardavimo vietose – tai gali nutikti ir naudotų detalių parduotuvėje, ir ieškant jų internetu.

„Pagrindinė problema, kodėl sunku pažaboti šiuos nusikaltimus, - vogtų detalių identifikavimas. Jeigu jos nėra specialiai pažymėtos, jei identifikaciniai numeriai nutrinti, įrodyti, kad detalė pavogta – bergždžias reikalas. Be to, naudotų dalių rinka labai didelė, policija fiziškai nepajėgi jos sukontroliuoti. Čia galėtų suveikti žmonių pilietiškumas – jeigu kyla įtarimas, kad perkama detalė vogta, jie turėtų nebijoti apie tai pranešti teisėsaugai“, – aiškino L.Grigalevičius.

„Lietuvos žinios“ rašo, kad pastaruoju metu į Lietuvą plūsta užsienyje pavogtos automobilių dalys, nemažai jų nugvelbiama ir mūsų krašte. Ilgapirščiai vagia ne vien pagal užsakymą, jie gviešiasi visko, kas pasitaiko po ranka. Dabar tokių nusikaltėlių „mėgstamiausios“ dalys – automobilių statymo davikliai, apdailos juostelės, navigacinės sistemos, magnetolos, fotochrominiai veidrodėliai, žibintai, buferiai, ratų gaubtai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją